promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Erzsébet királyné utolsó mondata három magyar szóból állt, így hangzott a legendás Sissi utolsó mondata 1898-ban
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyarok kedvenc királynéja magyar udvarhölgyének tette fel az utolsó kérdést.

A magyar történelemben Erzsébet királyné, I. Ferenc József császár és magyar király felesége az egyik legrajongottabb személyiség, akit sokszor a magyarok királynéjának is neveznek. Életét tragédiák egész sora hálózza be, a 19. század végén, fia öngyilkossága után visszavonult, már nem is lehetett róla festményt vagy fényképeket készíteni, azt szerette volna, ha az utókor úgy őrzi meg, fiatalságában és szépsége teljében, ahogy korábban lefestették őt.

A hercegnét ezer szál kötötte Magyarországhoz, Gödöllőn volt a kedvenc kastélya, és a soha nem bizonyított legendák szerint szoros szálak is fűzték a kora legszebb magyar férfijához, Andrássy Gyula grófhoz (az Andrássy út névadójához), aki a legmagasabb rangra emelkedett a Monarchia rendszerében. Számtalan pozíciót betöltött, pénzügyminiszter is volt, 1871 és 1879 között pedig az Osztrák-Magyar Monarchia közös külügyminisztere is volt. Sőt, Mária Valériát egyenesen magyar gyermeknek nevezték sokszor, pedig Erzsébet és Andrássy gróf nem találkozott sokszor életük során.

Fia, Rudolf 1889-ben lett öngyilkos Mayerlingben, Erzsébet pedig ezek után csak feketében járt. Rengeteget utazott, 1898-ban inkognitóban érkezett Genfbe. Álnéven jelentkezett be a hotelbe is, ám a boltokat járva a svájci városban felismerték. Később pedig egy anarchista merénylő támadta meg a genfi tó partján. A támadás végleges volt, bár elsőre nem tűnt komolynak, rablási kísérletnek vélték, de a merénylő, Luigi Lucheni szívtájékon szúrta őfelségét.

Sztáray Irma magyar grófnő volt vele, ő vette észre a sebet is, utolsó szavait is hozzá intézte magyarul Erzsébet. A feljegyzések szerint azt kérdezte:

"Mi történik velem?"

Még több információ Erzsébet királynéról:

(Forrás: Wikipedia, Híradó)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás