promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ferenc József királyi dörmögését most te is meghallgathatod, mennydörgő hangjától a hideg futkos majd a hátadon
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ilyen volt Ferenc József hangja; ritka hangfelvétel őrzi a császár szavait.

Ferenc József osztrák császár és magyar király 1830. augusztus 18-án született Schönnbrunn-ban, és az 1848-49-es szabadságharc során került a magyar trónra, hivatalosan azonban csak 1867-ben koronázták meg, amikor létrejött az Osztrák-Magyar Monarchia.

A Monarchia uralkodója 1916. november 21-én hunyt el, de még több, mint 100 évvel a halála után is féltve őrizzük azt a felvételt, amin az osztrák császár és magyar király mennydörgő hangja hallható.

A Hangarchívum igazi kuriózumokat rakott fel az internetre. Igaz, az 1930-as években szépen gyarapodó gyűjtemény Budapest ostromakor nagyrészt megsemmisült és 1956-ban is sok felvétel elpusztult, de így is megmaradtak olyan pótolhatatlan hangfelvételek, mint például Blaha Lujza dalolása vagy Ferenc József király dörmögése.

Korábban megmutattuk már, hogy milyen volt Kossuth Lajos eredeti hangja az első magyar hangfelvételen, legutóbb pedig azt, hogy az akkor már gégerákban szenvedő Babits Mihály hogyan olvasta fel saját versét a rádióban. Eljött az ideje, hogy megmutassuk az Osztrák-Magyar Monarchia császára, Erzsébet királyné férje, Ferenc József hangját.

Ráadásul magyar feliratosan hallgathatjátok meg az egykori uralkodó hangját, tehát az is értheti, miről beszélt Ferenc József, aki egyáltalán nem tud németül.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás