promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hidegrázó felvételen a nagybeteg Babits Mihály eredeti hangja, saját versét szavalja a költő ebben a sosem halott rádióadásban
Borítókép:  Kaposvár Most
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Babits Mihály eredeti hangján hallani a költő egyik leghíresebb versét egészen elképesztő.

Lehengerlő, ugyanakkor szívfacsaró hangfelvétel került fel az internetre. Babits Mihály maga olvassa fel benne az Esti kérdés című versét a Magyar Rádióban. A felvétel valamikor a 30-as években készült - Babits Mihály ekkor már gégerákban szenvedett. Az előkerült, ritka felvételen hallani is, hogy a nagyszerű költő szinte minden lélegzetvétellel megküzd.

Az, hogy a költő hangja most bárki számára meghallgatható, feleségének, Török Sophie-nak köszönhető, ugyanis annak idején ő kérte fel Makai István elektromérnököt, hogy rögzítse a Magyar Rádióban elhangzott Babits-, illetve Bartók-műveket. Bár ez egy igen hasznos szerkezet volt a maga korában, a röntgenlemez kizárólag Magyarországon terjedt el.

Sajátossága, hogy a barázdákat röntgenfelvételek felületére vágták. A vékony és lágy alapanyagnak köszönhetően rendkívül sérülékeny hanghordozó. Nedvesség hatására a külső emulziós réteg oldódik, ami a barázdák teljes és végleges megsemmisüléséhez vezethet. Tárolásánál és lejátszásánál igen körültekintően kell eljárni.

Így működik a hangrögzítés röntgenlemezre:


Az Országos Széchenyi Könyvtárban található Török Sophie-Babits-hagyatékban számos, Makai István által rögzített felvétel maradt fenn, ugyanis az asszony a II. világháború alatt maga örökítette meg a számára érdekesnek ígérkező műsorokat, míg az elektromérnök haditudósítóként járta ezzel a szerkezettel a frontvonalat - tehát onnan is nagyon sok izgalmas hangfelvétel maradt ránk.

Eleinte csak egy töredék került fel az internetre Babits Mihály versmondásából, de aztán valakinek sikerült megszereznie az egész felvételt, így most már teljes egészében hallhatjuk a nagy költő hangját, ahogy ő maga szavalja az Esti kérdés című költeményét. Az 1909-ben keletkezett verset egyébként korábban többen is elszavalták, mint például Für Anikó, Latinovits Zoltán, és a Nemzeti Színház társulata, de ez mégis sokkal különlegesebb, hiszen a legtöbben sosem hallottuk eddig Babits hangját, legfeljebb csak elképzeltük, milyen lehetett - most azonban meg is tudjuk hallgatni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás