promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sisi királynénak nem sok ismerete volt a szexről, de Ferenc József pontosan tudta, mi a dolga az ágyban
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A 19. században még gyerekcipőben járt a felvilágosítás.

Ferenc József szépséges feleségét a magyarok királynéjának is szokták nevezni. Sisi (hivatalos nevén Wittelsbach Erzsébet) kétségkívül szerette népünket, és szívesen tartózkodott a Pest-Budához közeli gödöllői kastélyban is, ahol igazán otthon érezte magát.

Sisi mindössze 16 éves volt, amikor 1854-ben házasságot kötött I. Ferenc Józseffel, és bár a férjét szerette, a bécsi udvari körökkel – különösen anyósával, Zsófia főhercegnével – meglehetősen nehezen jött ki.

Erzsébetnek négy gyermeke született (köztük a tragikus körülmények közt elhunyt trónörökös, Rudolf), ennek ellenére nem mondható, hogy óriási tapasztalatokkal rendelkezett volna a szex terén. Ugyanakkor nem volt az a szende, törékeny „szűz” sem, amilyennek Romy Schneider filmes megformálásából ismerjük.

Sisi ezen a téren nem kapott túl átfogó nevelést, ráadásul az internet és ifjúsági magazinok hiányában maga sem tudta kellőképpen kielégíteni ez irányú kíváncsiságát. Az RTL+ csatorna új filmjében a fiatal Erzsébet rögtön az első jelenetében heves maszturbálással próbálja felfedezni a testét, és ezen kapja rajta a családja által csak Nenének becézett nővére, Ilona hercegnő.

Nyilván ez a kép is eltúlzott, az igazság valahol a két véglet között van, de az egyértelműnek tűnik, hogy a 16 évesen férjhez ment lány aligha lehetett tisztában a házastársi kötelességeivel. Az anyja nem foglalkozott ilyen kérdésekkel, hercegi családban ez nem szokás, így a nevelőkre maradt a felvilágosítás, már ha egyáltalán valaki szóba merte hozni közülük a témát.

„Ferenc tudni fogja, mit kell tenni”

– az RTL+ filmje szerint nagyjából ennyi lehetett az anyai tanács, és a négy gyermeket látva a probléma tényleg elég gyorsan megoldódhatott. Ferenc József ráadásul a kurtizánokat sem vetette meg, és az egyikükből, Fannyból Sisi cselédje, sőt afféle házastársa tanácsadója vált – legalábbis a film szerint. Az ő alakját Franziska Feifalik ihlethette, a királyné kiváló fodrásza.

Német területen akkoriban a szexuális felvilágosítás még gyerekcipőben járt, a poroszok például csak 1900-ban vetemedtek arra, hogy erről az iskolákban is értesüljenek a gyerekek. Napjainkban sem sokkal jobb a helyzet, egy felmérés szerint a tinik 16–18 százaléka a filmekből lesi el az alapvető tudnivalókat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás