promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes felfedezés Egyiptomban: a régészek nem hittek a szemüknek, mikor feltárták az ókori templomot
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

 Nem mindennapi dolgokat találtak az egyiptomi uralkodó templomában.

Nincs is jobb módja annak, hogy egy régen elhunyt uralkodó iránti tiszteletünket kifejezzük, mint egy állat fejének mumifikálása, és az ókori egyiptomiak ennek a különös megemlékezésnek a mesterei voltak. Ennek a különös hagyománynak nemrégiben újabb bizonyítékát tárták fel régészek II. Ramszesz király templomában, ahol több mint 2000 mumifikált kosfejet találtak - írja az IFL Science.

A Yorki Egyetem kutatói által vezetett ásatáson mumifikálódott kutyák, kecskék, juhok, tehenek, szarvasok és mongúzok is előkerültek. A felfedezés bejelentésekor az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium kifejtette, hogy a kosfejeket valószínűleg áldozati adományként használták, és a Ptolemaiosz-korban "a kosok példátlan imádatához" kapcsolódtak.

II. Ramszesz az ókori Egyiptom 19. dinasztiájának harmadik uralkodója volt, és nagyjából i. e. 1303 és 1213 között élt. Nagy Ramszesz néven is ismert, és széles körben úgy tartják, hogy ő volt az ókori Egyiptom Újbirodalmának egyik legbefolyásosabb fáraója, amikor a birodalom igazi fénykorában volt és a legerősebb volt.

A Ptolemaiosz-korszak a 33. és egyben utolsó dinasztiát foglalta magában, és i. e. 305-től i. e. 30-ig tartott. Az, hogy több mint egy évezreddel a halála után is ilyen felajánlásokat tettek II. Ramszesznek, jól mutatja, hogy mennyire csodálták őt az ókori Egyiptomban.

Az Abüdoszban - Egyiptom egyik legrégebbi városában - található templomot eredetileg több mint 150 évvel ezelőtt fedezték fel, de még soha nem sikerült felfedezni azt teljesen. Így nagy szó, hogy a mumifikálódott állati maradványok mellett a kutatóknak sikerült feltárniuk a templom északi falának egy részét is. 

A minisztérium szerint ezek az ásatások segítenek az egyiptológusoknak abban, hogy pontosabb képet kapjanak az építmény felépítéséről, és megkérdőjelezzenek bizonyos feltételezéseket.

A helyszínen egy különálló, a hatodik dinasztiából származó "hatalmas épületet" is találtak. Az i. e. 2345-től 2181-ig tartó hatodik dinasztia az Óbirodalom alá tartozott, és nagyjából 1000 évvel megelőzte II. Ramszesz felemelkedését. Ebben az építményben a csapat ősi ruhák, bőrcipők, szobor- és papirusztöredékek, sőt, még fadarabok maradványait is megtalálta.

A Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium szerint ezek a leletek segíthetnek új elméletek felállításában és pontosabb képet adnak "az Óbirodalom abüdoszi tevékenységéről és építészetéről".

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás