promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
20 múmiát tartalmazó sírboltot találtak, miközben Kleopátrát keresték
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A régészek elképesztő felfedezést tettek Egyiptomban, miután a Kleopátra utáni vadászat során 20 múmiát tártak fel egy görög-római sírban.

A sírt Egyiptom nyugati asszuáni régiójában fedezték fel. A kutatók Aga Khan III mauzóleuma környékét tanulmányozták, ami 1956-ban épült egy ősi nekropolisz helyén. A lelőhelyen több mint 300 sír található az i.e. 6. századtól a Krisztus utáni 4. századig.

Most a régészek feltártak egy nagy családi sírboltot, amit a feltételezések szerint sírrablók rabolhattak ki az ókorban. Még mindig volt benne 20 görög-római múmia.

A sírt egy téglalap alakú szerkezet zárta le, amin égés nyomai láthatóak. Az építmény keleti falának közelében egy múmiát fedeztek fel réz nyaklánccal és görögül vésett táblával, amin a Nikosztratosz név szerepelt. Valószínűleg sírrablók bolygathatták meg, akik értékek után kutattak.

Találtak még egy terrakotta szarkofágot is, amiben egy gyermek múmiája volt, valamint egyfajta ókori egyiptomi temetési maszkot, ami gipszréteggel bevont vászonból vagy papiruszból készült. Ezenkívül még állatcsontok, edény darabok, és hieroglifákkal ellátott tányérok voltak a kamrákban.

A sírbolt egy bejárati részből és négy sírkamrából állt. A megtalált leletek a késő fáraói kortól a római korig nyúlnak vissza.

A kutatók eredetileg Kleopátrát keresték, aki Egyiptom királynője volt i.e. 51 és 30 között. 2020 júliusában a régészek Taposiris Magnában fedezték fel két olyan magas rangú tisztviselő temetkezési kamráit, akik a híres királynő mellett éltek i.e. 69 és 30 között.

A történelmi beszámolók úgy szólnak, hogy Kleopátra öngyilkosságot követett el szerelmével, Mark Antoniusszal együtt i.e. 30-ban, sírja a mai napig felfedezetlen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás