promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hibásan került be a Hungarikumok Gyűjteményébe a legmagyarabb édesség, amiért bolondulnak a külföldiek
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Még itthon is rosszul csinálják a külföldiek kedvenc magyar édességét, mindig kihagyják a legfontosabb összetevőjét.

A magyar gasztronómia nagyjait a világ számos részén ismerik. Igaz, némelyiket teljesen másképp értelmezik, ugyanis a gulyást külföldön hiába mondják hasonlóan (goulash), végeredményt tekintve az általuk készített étel sokkal inkább emlékeztet a pörköltre. Az esetek többségében elismerő szavakkal vélekednek a külföldiek a magyar ételekről és italok, a hungarikumokról, de vannak azért kivételek, amiket egyszerűen nem tudnak értelmezni. Korábban megmutattuk már azokat az ételeket, amiket gusztustalannak tartanak, de az is kiderült, hogy a pálinkától kifejezetten undorodnak.

Azonban van egy olyan édesség a Hungarikumok Gyűjteményében a Magyar Értéktárban, amiért világszerte rajonganak, viszont idehaza csak kevesen tudják úgy elkészíteni, ahogy valóban kellene. Megjelent egy toplista a Taste Atlas nevű gasztro oldalon, amin ezúttal azok a sajtból és túróból készült édességek szerepelnek, amiket a világ legjobbjai közé választottak.

Ennek 7. helyére került fel a Rákóczi túrós, de a túró rudi is a lista előkelő helyén végzett. Mutatjuk, milyen sorrend alakult ki az édességek között:

  1. Sernik – Lengyelország
  2. Ras malai – India
  3. Sfakianopita – Görögország
  4. New York cheesecake – Egyesült Államok
  5. Japán sajttorta – Japán
  6. Baszk sajttorta – Spanyolország
  7. Rákóczi-túrós – Magyarország
  8. Melopita – Görögország
  9. Käsekuchen – Németország
  10. Míša řezy – Csehország


Egyébként a Rákóczi túrósról sokan azt hiszik, hogy II. Rákóczi Ferencről lett elnevezve, pedig semmi köze a fejedelem családjához. Az édességet egy Rákóczi János nevű mesterszakács alkotta meg, akinek eredeti receptjében szerepel egy fontos összetevő, amit sokan nem is raknak bele még ma sem.

A legmagyarabb édesség az 1958-as brüsszeli világkiállításon vált nemzetközileg is ismertté, ahol Rákóczi János volt a magyar stand konyhafőnöke. Ezen a világkiállításon a mesterszakács által vezetett magyar csapat számos elismerést zsebelt be.

A Rákóczi túrós eredeti receptje szinte semmiben sem különbözik attól, amit ma kapni lehet a cukrászdákban, mégis van egy fontos alapanyag, amit majdnem mindenki kihagy belőle. Még a Hungarikumok Gyűjteményében olvasható rövid bemutatásában sem szerepel, pedig valóban fontos alkotóelemről van szó.

Ez a bizonyos alkotóelem nem más, mint a zsemle, amit a töltelékhez kell hozzáadni.

A Rákóczi túrós eredeti receptje szerint ugyanis úgy kell elkészíteni a tökéletes tölteléket, hogy a túrót összetörjük egy villa segítségével, majd hozzákeverjük a cukrot, a tojások sárgáját, a tejfölt és a darált kekszet. A mazsolát megmossuk, lecsepegtetjük, majd ezt is a túróhoz keverjük a reszelt citromhéjjal együtt. 2 darab zsemléről úgymond "lehámozzuk" a külső, sült réteget, a belső fehér részét pedig apró kockákra vágva a túróhoz keverjük. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a keverékhez forgatjuk. Ettől lesz igazán tökéletes az édességünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás