promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy híres európai ország, ahol az embereknek nincs családnevük - tuti, hogy nem találod ki, melyik országról lesz szó
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezért is van az, hogy a nevek annyira egyformán csengenek.

Létezik egy kis európai ország, ahol az emberek neve végződése mindig hasonló csengésűre végződik, így Magyarországról nézve nagyon könnyen össze is keverhetjük a neveket. Hogy miért érezhetjük így? Azért, mivel lényegében Európa egyik legkisebb országában, a 350 ezer lelket számláló Izlandon nincsenek is vezetéknevek.

Az izlandiak ugyanis a keresztnevük után egyszerűen az apjuk keresztnevéből képzett apai nevet teszik. Így a férfiak esetében -son, míg a nők esetében -dottir végződéssel kell számolnunk.

Ezek így apáról fiúra vagy apáról lányra szállnak. A hagyomány nem egyedülálló az európai történelemben sem, hiszen Magyarországon például a -fi végződés esetében beszélhetünk hasonló tradíciókról névadásban, ám sok ország esetében, így nálunk is a vezetéknévadás kötelező lett. Magyarországon a 18. század végén kezdődött a kötelező családnévadás.

Amúgy a többi skandináv ország sem sietett annyira a vezetéknevek bevezetésével, hiszen Dániában, Svédországban és Norvégiában is csak a 20. században kezdtek elterjedni. Izland azonban továbbvitte a hagyományt, családnév helyett megőrizte az apai nevek rendszerét,

sőt, ma már anya keresztnevéből is képezhető.

(Forrás: Index, Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás