promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy híres európai ország, amelynek nincs fővárosa: 100-ból 99 ember nem tudja, meyik ez az ország
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Meglepő lehet, de de jure tényleg nincs fővárosa.

Gyakran megtréfálhatnak minket a feltételezések, a földrajz esetén például egy olyan kérdésnél, hogy mi egy-egy ország fővárosa, szinte 100 százalékos valószínűséggel bemondanánk azt a várost, amely az adott országban a leghíresebb. Hiszen azt gondoljuk, hogy egy-egy ország turisztikai desztinációi kapcsán a fővárosról tuti, hogy szó esik, oda biztos, hogy ellátogatnak a turisták.

Magyarország esetén Budapestet szinte biztos, hogy felkeresik, de Franciaország esetén Párizs is tuti, hogy befutó.

Ám vannak kivételek, mint például a Dél-afrikai Köztársaság, amelynek kapásból három központja is van. Pretoria az adminisztráció központja, Fokváros a jogalkotásé, míg Bloemfontein az igazságszolgáltatás központja.

Svájc esetén valószínűleg sokan Zürichet mondanák fővárosnak, hiszen ez az ország legnagyobb városa, amely a legtöbb kulturális és gazdasági munícióval rendelkezik. Azonban annak, hogy Svájcnak jogilag nincs fővárosa, elsősorban gazdasági, földrajzi és részben történelmi okai vannak.

A Svájci Államszövetség 1848-ban született meg, amely egy szövetségi állam. Az államszövetség központja a központibb helyen fekvő Bern lett, itt ülésezik a Szövetségi Parlament is. Zürichet erős gazdasági súlya, határszéli fekvése miatt a keleti kantonok nem támogatták, nem szerették volna tovább erősíteni.

Hivatalosan azonban Svájcnak nincs fővárosa.

(Forrás: Svájcésmás Blog, Cartourmagazin)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás