promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Melyik a legkisebb magyar város? Meg fogsz lepődni a válaszon, és azon is, hogy mennyien laknak ott
Borítókép:  TASR / Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legnagyobbat mindig ismerjük, de vajon a rangsor másik legérdekesebb helyezettjét, az utolsót is?

A kérdés és a válasz, amely gyakran elhangzik kvízműsorokban is. Mégis melyik a legkisebb magyar város hivatalosan? 

Hazánk legkisebb városa a hivatalos adatok szerint az 1060 lakossal rendelkező, gyönyörű helyen, a Zempléni-hegységben fekvő Pálháza. A település még 2005-ben kapta meg a városi rangot, ám az ember már nagyon régen él itt a területen,

hiszen a régészek korábban a város szélén az ősemberrel kapcsolatba hozható nomyokat is találtak.

A település hivatalosan a 14. században alapult a területen, a történelem viharai nem kerülték el, így a törökök és a husziták is többször felprédálták. A település többször is elnéptelenedett, majd a második világháború után a porcelán előállításának alapanyagául szolgáló kaolinbányát nyitottak, amellye ellátták a hollóházi porcelángyárat is sokáig.

Trianon után amúgy határszélre került, ma az ország egyik legészakibb városa, a Hegyköz fővárosaként is emlegetik, tehát Pálháza fontos térségi szerepet tölt be. Pálházát követik a magyar városok rangsorában Őriszentpéter, Igal, Pacsak és Gyönk.

Így néz ki a gyönyörű település, amelynek az egyik nevezetessége a Művelődési ház mellett található szökőkút, amelynek központi alakjai, a porcelánból készült őzike és szarvas Pannonhalmi Zsuzsanna keramikusalkotásai:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás