promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Melyik a második legnagyobb magyar város? Meg fogsz lepődni a válaszon, nagyon sokan rosszul tudják a választ
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Íme megmutatjuk, hogy területnagyságot és lakosságszámot tekintve melyik magyar városok versengenek a főváros, Budapest után a második legnagyobb címéért.

Az internetes fórumokon gyakran visszaköszönő földrajzi kérdés, hogy melyik a második legnagyobb magyar város, vagyis az a magyar város, amelyik Budapest után a legnagyobb magyar település. Sokan Debrecen, Miskolc és Szeged közöt vacillálnak általában.

Ám kérdés, hogy ilyenkor pontosan mire gondolunk, a település területére vagy éppen lakosságára? Az egyik esetben ugyanis elég nagy meglepetés érhet minket.

Lakosságszámot nézve valószínűleg nem érhet minket meglepetés, ugyanis a második legnépesebb magyar város az 1,7 millió fős Budapest után Debrecen, ahol a 2019-es statisztikák szerint 201 ezer ember lakik. A hajdúsági várost követi Szeged, Miskolc, Pécs és Győr, 160, 154, 142 és 132 ezer lakossal.

Százezer feletti lakosságszámmal még Kecskemét és Nyíregyháza büszkélkedhet.

Ha viszont területileg vizsgáljuk meg a kérdést, kicsit más eredmény jön ki, ugyanis Budapest után a második legnagyobb magyar város a területnagyságot tekintve Hódmezővásárhely, majd jön Debrecen és Hajdúböszörmény.

Visszatérve azonban a lakónépesség szerinti rangsorhoz, nem mindig volt Debrecen a lista második helyén, íme egy zseniális videó, amely 1870-től mutatja be, hogyan változott a csúcsrangsor:

Még több ehhez hasonló videóért kattintsatok IDE.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás