promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Íme a leghosszabb nevű magyar település, ez tényleg döbbenetes - ki tudod mondani a nevét egyetlen lélegzetvétellel?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sejtetted volna, hogy ennyi betűből áll?

A világ leghosszabb településeit szinte az összes országban számon tartják, az tuti, hogy Bangkok irodalmi (így nem hivatalos) nevénél nem találsz majd hosszabbat a Földön, ez ugyanis 168 betűből áll. A név a jelentését tekintve pedig valahogy így hangzik az Érdekes Világ fordításában:

“Az angyalok városa, a nagyszerű város, az örök ékszerváros, Indra istenség legyőzhetetlen városa, a világ kilenc drágakövével megadományozott nagy fővárosa, a boldog város, amely dúskál hatalmas királyi palotájában, amely hasonlatos a mennyei lakhelyhez, ahonnan a testet öltött isten uralkodik, az Indra által adományozott és Visnukarn által megépített város”.

Az egyik leghíresebb hosszú nevű falu Wales-ben van, de a legendák szerint az elnevezés csak egy viccből jött, a walesi falu neve így hangzik:

"Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch".

És mindez hogy mutat kiejteve? Hát pontosan így!

És hogy mégis Magyarországon melyik a leghosszabb nevű település? A 24.hu utánajárt a kérdésnek, a megfejtés pedig Jászfelsőszentgyörgy. Attól függetlenül, hogy a fentiekhez képest eltörpül a hossza, talán így is ki kell mondanunk párszor, hogy örökre a fejünkbe vésődjön.

Azért van még egy másik település is, amely hasonló hosszúsággal bír, így Jászfelsőszentgyörgy mellett a másik leghosszabb magyar településnév Chernelházadamonya, amely két település, Csernelháza és Damonya összeolvadásából jött létre.

Ha pedig a történelmi Magyarországot nézzük, az abszolút befutó a 19 betűs erdélyi Szépkenyerűszentmárton.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás