promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kvíz: mennyire ismered Andersen meséit?
Borítókép:  Wikipédia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

145 éve halt meg a nagy mesemondó, Hans Christian Andersen. Az évforduló alkalmából állítottunk össze egy könnyűnek nem nevezhető kvízt, amit biztos nem tudsz hibátlanul kitölteni.

Hans Christian Andersen a dániai Odense nyomornegyedében született 1805. április 2-án. Korán elhunyt apja házaló cipész volt, paraszti származású, erősen vallásos-babonás anyja cseléd. A kisfiú hébe-hóba iskolába is járt, írni-olvasni megtanult, ám idejének nagy részét álmodozással, furcsa kis történetek kitalálásával töltötte. A leckék elolvasásával nem sokat bíbelődött, viszont nagyon könnyen tanult hallás után.

11 éves volt, mikor anyja megelégelte fia „úri passzióját”, és előbb szövődébe, majd dohánygyárba, végül egy patikushoz adta tanoncnak. Andersent azonban egyik mesterség sem ragadta magával, továbbra is csak a könyvek és a színház érdekelte. 14 évesen, 1819-ben Koppenhágába ment, hogy független és gazdag ember legyen.

1835-ben, itáliai útjáról hazatérve, megírta önéletrajzi ihletésű A rögtönzőművész című regényét, amelyet a következő két évben újabb regények követtek: 1836-ban az T. (Odenses Tugthus), 1837-ben A hegedűs.

1835-ben megjelentette meséinek első kötetét Mesék gyermekeknek címmel. Első meséit a dán Művészeti Akadémia titkára kislányának, Ida Thielének kezdte írni, később – némi anyagi hasznot is remélve – vékony, illusztrálatlan füzetek formájában adta közre őket. Első füzeteiben népmesékből, népi legendákból, babonás történetekből indult ki dán és külföldi források alapján.

Egyik legismertebb meséje A kis hableány 1831-ben jelent meg. A sellő történetét elbeszélő meséből balett, többféle rajzfilm is készült. A hableánynak külön szobra is van Koppenhágában, amelyet 1913-ban avattak fel. Ugyancsak híres Andersen-mese A rendíthetetlen ólomkatona is, amelyet 1837-ben publikált a dán szerző. További híres meséi közé tartozik többek között A hókirálynő, A rút kiskacsa, A fülemüle, A király új ruhája, A csalogány és A kis gyufaáruslány.

Az örök mesemondó halálának 145. évfordulója alkalmából egy vele, és a meséivel kapcsolatos kvízt állítottunk össze, ami nem biztos, hogy olyan könnyű lesz. Több nehéz kérdés is akad köztük. Miután ezt kitöltöttétek, kattintsatok át a többi kvízünkre is, melyek közül néhányat itt is megtaláltok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás