promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus és félelmetes emberi arc van a Duna felett közel Magyarországhoz, a sziklába faragott szobor maga a történelem lehelete
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő látvány, ahogy uralja a tájat.

A Magyarországhoz is közel fekvő Vaskapui-szoros a Duna egyik legvadregényesebb tája olyan nagy történelmi látványosságokkal, mint a Veterani-barlang, Galambóc várának romjai, vagy éppen a híres uralkodó, Decebál király kőből faragott szobrával.

A dák király faragott arcképéről nagyon sokan azt hiszik, hogy évszázadok óta néz ránk ilyen mereven a sziklafalról, ám ezzel szemben az igazság az, hogy csak pár évvel ezelőtt került oda.

De a szobor ennek ellenére is tart különböző rekordokat, hogy nem egy nagyon régi alkotásról van szó. A Decebál-emlékmű ugyanis a legnagyobb kőbe faragott szobor Európában. Gigantikus méreteivel (40 méter magas és 25 méter széles) így is elképesztő  népszerűségnek örvend.

A szobrot amúgy Constantin Drăgan milliárdos finanszírozta, a munkálatok 1994 és 2004 között folytak. 12 alpinista dolgozott az arcképen, a munka első etapjában dinamitos robbantásokkal haladtak, majd csak később kezdődött a részletek kidolgozása.

Miért pont fej?

A hagyomány szerint a rómaiak ellen végsőkig harcoló Decebál király inkább saját maga kardjába dőlt, nem akarta, hogy római kéztől vesszen el. Üldözői végül a fejét küldték Rómába Traianus császárnak.

A román történelem Decebál királyt nemzeti hősként tartja számon.

(Forás: Femina, Turistautak)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás