promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vízbe fulladt az apja, a fiúból mégis úszóbajnok lett
Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hajós Alfréd vicces választ adott a görög királynak arra, hol tanult meg szuperül úszni.

Szépen gyűlnek a magyar aranyérmek a zárt kapus tokiói olimpián, és ilyenkor sokaknak eszébe juthat Hajós Alfréd neve, aki az újkori játékok legelső aranyát szerezte hazánknak. Elképesztő, hogy a „magyar delfinnek” becézett sportoló 1896-ban mindössze 18 éves volt!

Az Athénban rendezett olimpián Hajós előbb a 100 méteres úszóversenyen győzött, majd nem sokkal később az 1200 méteres távon is diadalmaskodni tudott. Halálfélelme volt, hiszen a futamokat a nyílt tengerben, a Zea-öböl 10 fokos (szinte jéghideg) vizében rendezték.

A szervezők az indulókat jó messzire elvitték a parttól, aztán gyorsan elhajóztak, nem különösebben törődtek a sportolók épségével. Hajós a két versenyszám megnyerése között még az 500 méteres távon is indulni akart (persze pihenő nélkül), de annak a rajtjáról lekésett.

Hajós rendkívüli ember volt, azon ritka személyek közé tartozott, akik a szellemi olimpián is a legmagasabb szinten teljesítettek. 1924-ben Párizsban az első helyen végzett, de végül csak ezüstérmet kapott (Magyarország akkoriban háborús bűnösnek számított), mégpedig építészet kategóriában.

A Műegyetemen oklevelet szerző fiatalember civilben ugyanis építész volt, és olyan kiválóságok mellett dolgozhatott, mint Alpár Ignác és Lechner Ödön. Legismertebb munkái közé tartozik a kőszegi bencés gimnázium, a miskolci Weidlich-palota, az újpesti stadion, a margitszigeti Nemzeti Sportuszoda, illetve a debreceni Aranybika Szálló.

Elképesztő, hogy milyen indíttatásból kötelezte el magát az úszás mellett:

gyerekkorában végig kellett néznie, ahogyan édesapja megcsúszott, és beleesett a jeges Dunába, amelyből már nem tudták élve kimenteni.

Hajós Alfréd egyfajta gyorsúszó stílusban versenyzett, amelyet (szintén a Dunában) szerb hajósoktól sajátított el. A Rudas fürdő medencéjében készült fel az olimpiára, de csak akkor tudott edzeni, amikor éppen nem voltak vendégek.

Olimpiai bajnokként a görög királlyal is alkalma nyílt találkozni. Amikor az uralkodó megkérdezte tőle, hol tanult meg ilyen szuperül úszni, Hajós szerényen csak ennyit felelt:

„A vízben, felség.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás