promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kifeküdt a hagyma, elszáradt a búza, miután a csernobili felhő Magyarország fölé ért
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az 1986-os atomkatasztrófa idehaza is éreztette hatását, megdöbbentő beszámolót írt egy kommentelő.

38 évvel ezelőtt szörnyű katasztrófa rázta meg a világot, a csernobili atomerőmű négyes blokkjának felrobbanásának következményei pedig a mai napig velünk vannak. Hatalmas mennyiségű szennyeződés jutott ki a szabadba, a szél pedig Európa jelentős részét beterítette a sugárzó anyagokkal.

Magyarországnak több szempontból is szerencséje volt, hiszen csak napokkal később, kisebb dózisban szóródott ki a szennyeződés. Ám a tájékoztatás hiánya miatt sokan fogyaszthattak azokból a zöldségekből, melyekre már a csernobil felől érkező felhőkből esett az eső. A sugárzás terjedéséről szóló videó alatt ijesztő beszámoló olvasható az egyik kommentelőtől:

„Emlékszem, amikor történt, vagyis inkább arra, mikor a nagy dózis dél-kelet Magyarország fölé ért. 9 éves voltam. Földet béreltek a nagyszüleim, mi úgy hívtuk kert, mások hobbitelek. Volt egy kis takarmánykukoricánk, burgonyánk, hagyma, kerti zöldségek, 2 sor szőlő és néhány gyümölcsfa.”

„Egy nappal korábban épp kint voltunk kapálni, gazolni, egyelni amit kell. Emlékszem előző évben nagyon satnya volt a vöröshagyma, de '86 májusa felé a hagymánk csodálatos volt. Annyira örültünk neki, gyönyörű, egészséges, vastag zöld levelei voltak. Mamám megkönnyebbülve jegyezte meg, "talán idén lesz egy kis szerencsénk és néhány mázsát még el is tudunk adni. Aznap nem tudtuk befejezni a gyomlálást, így másnapra is meg volt a teendő.”

„Reggel biciklire ültünk és elindultunk a "kertbe". Útközben sokak földjén láttunk változást. Nem értettük az egészet. A mi hagymánk is sárgás-barnán feküdt. Mintha hirtelen elszáradt volna. Nem létezik, hogy lepermetezték, nem csak a mienk sárgult el és nem csak a hagyma. A búza és árpa kalászok egy nappal korábban még zöldek voltak, de másnap mintha elszáradtak volna. Borzasztó volt látni.

„Már egy hét is eltelt, mikor a rádióban és tv-ben előszőr hallottunk a katasztrófáról és még hetekig "etették" az embereket, hogy semmi sem történt, de azért nem árt, ha mindent alaposan megmosunk. Akkor már sok kertben érett a földieper, hányan ettük mosatlanul?” – írta.

[[vid1]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás