promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Híres magyar tévések is szenvedtek a csernobili katasztrófától: órákkal a robbanás után érte őket a sugárzás
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Napokig titkolták a balesetet, a magyar tévéseknek esélyük sem volt megúszni.

A csernobili nukleáris üzem katasztrófájáról szóló hírek lassan terjedtek el a világon - ez az egyik legnagyobb és legsúlyosabb nukleáris incidens volt a világ történetében, amelyben ezrek vesztették életüket.

Nemcsak azok a munkások és tudósok szenvedték el a súlyos következményeket, akik a helyszínen voltak 1986. április 26-án, amikor a negyedik reaktor felrobbant, hanem azok is, akik a környéken éltek, valamint azok, akiket a szovjet hatóságok odavezényeltek a katasztrófa következményeinek kezelésére.

Számos jelentés tájékoztat arról, hogy a sugárzás következtében rákban hunytak azok a tűzoltók, akik a reaktor tüzét oltották. De nem kímélte az extrém sugárzásfertőzés a katonákat, akik a területet biztosították, és még azok a teherautó sofőröket se, akiket Kijev felé irányítottak, járműveik pedig felkavarták a környékre hullott radioaktív port. 

Európa szerte szintén sok ezer embert betegített meg a radioaktív szennyezés.: a Greenpeace 2016-os jelentése szerint csak a volt szovjet tagállamok területén mintegy 200 ezer sugárzással összefüggésbe hozható halálesetről tudunk hivatalosan.

A csernobili atomerőmű katasztrófájának története azóta már közismert lett, ám azt hazánkban kevesen tudják, hogy nem csak a földrajzi közelség miatt van magyar vonatkozása a tragédiának: a reaktor robbanásának napján, 1986. április 26-án egy Budapestről Moszkvába tartó repülő gépen a turisták mellett magyar televíziós szakemberek is utaztak, méghozzá nem is akárkik - Knézy Jenő, Déri János és Árkus József.

A repülőgép fedélzetén a három magyar tévéssel gyakorlatilag belerepült a radioaktív felhőbe, a moszkvai landolás után az utasokat nem is engedték egyből távozni a repülőgépből: a gépet fertőtlenítették, noha szovjet szokás szerint az utasokat az intézkedés okáról nem tájékoztatták.

A gép mindössze pár órával az atomerőmű felrobbanása után húzott át a térség felett, és későbbi életében mindhárom híres televíziósnak volt rákbetegsége.

forrás: BlikkRúzs

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás