promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Aki bevállalja a brutális sugárdózist, megnézheti a csernobili atomerőmű horrorszobáját – videó
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A túrán csak védőfelszerelésben lehet részt venni, a végén pedig mindenkinek radiológiai vizsgálaton kell átesnie, miután megnézte azt a helyet, a 4-es blokk vezérlőtermét, ahol elkezdődött a tragédia.

A nemrégiben elkészült film, a hatalmas siker és az egyre jobban bepörgő turizmus hatására fontos lépésre szánták el magukat Csernobilban: megnyitották a 4-es blokk irányítótermét, ahol egy végzetes április nap éjszakáján hibák sora történt, ami később a világtörténelem egyik legnagyobb katasztrófájához vezetett.

 

Az irányítóteremben még most is, a katasztrófa után több mint 30 évvel, a sugárzás normális értékének negyvenszeresét mérik. A területre szigorúan csak fullos védőfelszerelésben lehet belépni. 

A lépésre azután szánták el magukat, hogy Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij hivatalosan is turisztikai attrakcióvá nyilvánította a helyszínt. Így mostantól a kormányzati politika is ösztönzi, hogy Csernobilba minél több turista jöjjön el. Nehéz lesz, de a hosszú távú cél az, hogy az átkozott ukrán terület, amely neve szorosan összeforrt az emberi nemtörődömséggel és környezetpusztító munkájával, kapjon kicsit objektívabb megközelítést a sajtóban – írja a CNN.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás