promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató felvételek érkeztek Csernobilból, egészen szörnyű dolgot rejt magában a felrobbant atomreaktor belseje
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A mai napig egészen riasztó állapotok uralkodnak Csernobilban.

Bár a csernobili atomkatasztrófa óta már több mint 37 év telt el, a mai napig nagyon sokakat érdekel mi is lehet most az atomkatasztrófa sújtotta területen, hogy nézhet ki most a környék. A megsemmisült reaktorban lévő anyagok még hosszú évezredekig fogják szennyezni a földünket, az elhagyatott terület pedig további veszélyeket is tartogat magában, itt található ugyanis a világ egyik legveszélyesebb tárgya is, ami nem más mint egy hatalmasra duzzadt kórium massza, melyről alábbi cikkünkben számoltunk be bővebben:

Csaknem négy évtizeddel ezelőtt 1986 április 26.-án a hajnali órákban robbanás történt a csernobili atomerőmű négyes reaktorában, amelyet mind a mai napig történelem legsúlyosabb nukleáris baleseteként tartanak számon. 

A robbanás pedig olyan súlyos károkat okozott, hogy a csernobili atombaleset helyszíne továbbra is olyan mértékben szennyezett, hogy a sugárzás ellen gigangikus méretű struktúrákkal kell lefedni, úgynevezett szarkofágokkal, melyek közül a legújabbakat még 2010 és 2016 között gyártották, a finanszírozásába pedig a nemzetközi szervezetek mellett 45 ország, köztük Magyarország is beszállt. 

A nemzetközileg finanszírozott projekt keretein belül nagyjából 13 évvel ezelőtt kezdték el építeni a legnagyobb mozgatható szerkezetet a világon, a 2016-ban elkészült szarkofág pedig egy teljesen új korszakot nyitott a reaktorbaleset következményeinek felszámolásában. A világ legnagyobb hangárján belül végre hozzáfoghattak a korábbi betonszarkofág, a romos energiablokk, valamint a sérült reaktor elbontásához. 

Az építők azt mondják, ez most száz évre garantálja a biztonságot. Sokan kételkedtek ebben, de gratulálok, megépítettük ezt a szerkezetet

– mondta az átadás után az akkori ukrán elnök Petro Porosenkó.

Ennyi évvel a baleset után, a fájdalom és a veszteség megmaradt. Nagy lépést tettünk a megoldás felé. Ahogy a kupola a romok fölé csúszott, szimbolikusan is bezárta a nukleáris sebet, amit a reaktor felrobbanása mindannyiunkon ejtett

– fogalmazott szintén ugyanekkor Hans Blix, az ENSZ volt fegyverzet-ellenőre, a csernobili atomszarkofág alapítványának vezetője.

A csernobili atomerőmű területe mindezek ellenére a mai napig életveszélyes, a sugárfertőzött részekre belépni pedig senkinek sem ildomos, akadnak azonban olyan bátor kalandorok, akik mégis belevágnak a felfedezésbe, ahogy az az alábbi videóban is látható. Így most te is megnézheted, hogyan néz ki a csernobili atomreaktor a katasztrófa után majd 40 évvel!

Forrás: Euronews / Noizz

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás