promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
10+1 egzotikus fűszernövény, amit érdemes fogyasztanunk!
Borítókép:  Pixabay
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

„Úgy szeretem édesapámat, mint az emberek a sót.” – ismerjük a mesét mind. És valóban, só és fűszerek nélkül már-már unalmas lenne az étel. Főleg, hogy a világ minden tájáról származó fűszerhez könnyűszerrel hozzájuthatunk manapság. Érdekes ízük mellett az egészséges legtöbbjüket azért is fogyasztjuk, hogy jótékony hatásukat élvezze testünk.

1. Gyömbér. Izgalmas, citrusosan aromás íze mellett fertőtlenítő hatású, étvágyjavító, enyhíti a hányingert, a hasi görcsöket és a puffadást. Csökkenti a koleszterinszintet és segít kordában tartani a vércukorszintet. Fogyaszthatjuk őrölve, frissen vágva vagy kandírozva. Kiváló szárnyas- és vörös húsok, gyümölcsös ételek, mézeskalács és alkoholos italok ízesítésére. Teát, limonádét is készíthetünk vele.

2. Kardamom. A gyömbérfélék családjába tartozik. Három fajtája létezik: A zöld kardamom édességek, sütemények különleges fűszere, kávét és kevert italokat is ízesíthetünk vele. A fehér kardamom íze gyengébb, felhasználhatjuk világos színű krémekben, habokban és mártásokban. A fekete kardamom kissé füstös íze miatt inkább a húsok és zöldségek ízesítésére alkalmas. 

3. Fahéj. A mézeskalács és forralt bor, illetve gyümölcslevesek, -kompótok, -mártások és az almáspite legfontosabb, aromás ízesítője. Tudjuk-e mennyi egy kiló ára? Egyszer nézzük meg az árcímkék kisbetűs részét, általában feltüntetik a kilós árat. Meglepődhetünk, mekkora különbség van pár grammnyi termék esetében is. Lapozzuk fel a Tesco akciós újságot, alkalmanként fahéjat is hirdetnek. Otthon nyugodt körülmények közt megnézhetjük, mennyit fizetnénk egy kilóért. S mennyit a népszerű márkájúért.

Édes, gyümölcsös ételek és italok mellett sós, húsos ételeket, többféle curry-t és rizsételeket is feldobhatunk vele. Számos gyógyhatása ismert. Emésztésjavítónak, gyomorerősítőnek, puffadás, hasmenés és hányinger ellen használhatjuk. Hurutoldó hatású, javítja a keringést, reuma ellen is kiváló. Nehézlégzés, megfázás, influenza, láz, szemgyulladás, fogfájás, sebek kezelésére is alkalmazhatjuk. Bizonyos összetevői nagy mennyiségben azonban mérgezőek, ezért mértékkel használjuk!

Illusztráció (Ulleo/Pixabay)

4. Szegfűszeg. Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét forralt borból és a mézeskalácsból ismerjük. Fájdalomcsillapító hatása van, így hasznos lehet pl. ízületi gyulladásokra, de akár fogfájás esetén is. Felhasználhatjuk még gyümölcsmártások, paradicsomos és boros ételek, édes sütemények ízesítésére. Savanyúságokba is tehető, melyeknek finom, különleges ízárnyalatot ad. Édes ételeknél érdemes fahéjjal kombinálni.

5. Szegfűbors. Teáját felfúvódás ellen és fájdalomcsillapításra is használhatjuk. Íze a borséra emlékeztet, illatában a szegfűszegé, szerecsendióé és fahéjé keveredik. Illékony aromája miatt jól zárható edényben tároljuk, más fűszerekkel csak óvatosan használjuk. Szószok, pácok, húsételek és likőrök ízesítésére alkalmas.

6. Szerecsendió. A mézeskalács egyik jellegzetes fűszere. Népi neve a muskátdió, de igazából nem diófajta. Emésztési zavarok, savtúltengés ellen, szélhajtónak, fájó testrészeket bedörzsölve reuma ellen alkalmazhatjuk. Kellemesen aromás, de erős ízű fűszer, amit óvatosan kell adagolni, mert nagyobb mennyiségben mérgező hatású. A magot szárítva, egészben vagy őrölve használhatjuk hús- és zöldséglevesek, gyümölcsmártások, főzelékek, burgonyás ételek, húsok és halak ízesítésére. 

Illusztráció (Scym/Pixabay)

7. Fűszerkömény (konyhakömény). Olyan elterjedt, hogy még a Biblia is említést tesz róla.  Erősen fűszeres ízű, más fűszerekkel óvatosan kombináljuk! Levesek, főzelékek, savanyúságok, pogácsák és káposztás ételek kiváló ízesítője.

8. Római kömény (borsoskömény). Az indiai konyha alapvető fűszere, a curry por fontos összetevője. A termés küllemében a köménymagra emlékeztet, de ízében eltér attól: földes-füstös, kissé csípős aromájú. A belőle készült főzet emésztést serkentő, szélhajtó hatású, használhatjuk bélgörcs és hasmenés kezelésére, illetve vizelethajtásra.

9. (Római) édeskömény, más néven ánizskapor. Illata az ánizsmaghoz hasonlít. Termése a fehér üröm és ánizs mellett az abszint fő ízesítő anyaga. Étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó és az egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. Cickafarkkal és komlóval kombinálva enyhíti a klimax tüneteit. Magjait levesekbe és halételekbe főzhetjük, a gumóját lereszelve salátákat ízesíthetünk vele. 

10. Ánizs, vagyis a bécsi kömény. Szintén alkalmas többféle emésztőrendszeri zavar, gyomor- és bélbántalmak enyhítésére, emellett vértisztító, hurutoldó és idegerősítő hatású. Általában egészben használjuk, mert összetörve gyorsan elveszíti jellegzetes aromáját. Felhasználhatjuk főzelékek, vadas ételek, mártások ízesítésére, ezeket egy kevés ánizs előnyösen érdekessé teheti. Édességek, gyümölcs kompótok, sütemények és italok jellegzetes, édesen balzsamos ízesítője.

Illusztráció (Ayale/Pixabay)

10+1. Koriander, koriandermag. A zellerfélék családjába tartozik, szélhajtó, emésztést javító hatású. Ázsiában ősidők óta használt fűszer, friss vagy szárított leveleit, szárított magjait széleskörűen használhatjuk. Levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz mindig frissen használjuk, de ne főzzük bele az ételbe, hanem a főzés végén szórjuk rá! Zöldségek befőzésénél vagy pácolásánál a magot egészben használjuk. Őrölve süteményeket, likőröket ízesíthetünk vele.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás