promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyászol Hollywood: elhunyt Száll a kakukk fészkére Oscar-díjas sztárja
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

88 évesen meghalt Louise Fletcher, aki szinte minden létező díjat bezsebelt a Száll a kakukk fészkére című filmben nyújtott alakításáért.

Ismét egy legendás színésznővel lett kevesebb a világunk, ugyanis 88 éves korában elhunyt az Oscar-díjas Louise Fletcher, akit a magyarok leginkább az 1975-ös Száll a kakukk fészkére című Jack Nicholson film főgonoszaként, Ratched nővérként ismerhettek. Louise Fletcher alakítása annyira zseniális volt ebben az alkotásban, hogy beválasztották a karaktert a leggonoszabb mozis figurák közé, ráadásul 2020-ben még egy külön előzménysorozatot is kapott – itt lehet elolvasni a kritikánkat erről a szériáról:

A minden idők egyik legjobb színésznőjének tartott Louise Fletcher rengeteg filmben és sorozatban szerepelt az 1958-tól egészen 2017-ig tartó pályafutása alatt, hiszen a Száll a kakukk fészkére mellett egyebek között láthattuk őt a Tolvajok, mint mi, Az ördögűző 2. - Az eretnek, Tűzgyújtó, Kék acél, Kegyetlen játékok, Vészhelyzet, illetve a Star Trek: Deep Space Nine című alkotásokban is.

Louise Fletcher szülei süketek voltak, 8 éves volt, mikor megtanult beszélni a nagynénijétől. Egy egyetem utáni körutazás során beleszeretett Los Angelesbe, ahol eltökélte, hogy színésznő lesz belőle. Hamar felfigyeltek a tehetségére, de a nagy áttörést a Száll a kakukk fészkére hozta meg neki, hiszen valóban annyira fantasztikus volt Ratched nővérként, hogy örökre emlékezni fogunk rá.

Rengetegen gyászolják most Louise Fletchert, hiszen ő tényleg egy volt a legnagyobbak közül, aki páratlanul hozta a negatív karaktereket, így egy időben számtalan ilyen szerepet kapott, főleg Ratched nővér eljátszása után – a színésznő a családja szerint békésen, álmában hunyt el Franciaországban.

Louise Fletcher nagyon hálás volt a szüleinek, az 1976-os Oscar-díjátadón is elérzékenyülve, jelbeszéddel köszönte meg nekik, hogy megtanították neki, hogy merjen álmodni:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás