promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes, katonai bázisokat fedeztek fel a Google Earth segítségével egy teljesen lakatlan helyen
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elképesztő titkokat rejt még a sivatag a megmagyarázhatatlan hódítás leple alatt. 

Teljesen tanácstalanul állnak a tudósok a Római Birodalommal kapcsolatos legújabb felfedezés előtt, ugyanis nagyon messze, a Közel-Kelet elrejtett szegletében találtak rá három katonai bázisra is, melyek látszólag a semmibe vezetnek. A szakértők pedig csak a fejüket vakargatják, és gyártják azokat a feltételezéseket, amelyek talán sosem nyerhetnek igazolást a sebtében kiépített táborok létezését illetően. Állítólag a Google Earth segítségével fellelt objektumok valamely gyorslefolyásúnak szánt római hadjárat melléktermékei lehetnek. Az elképzelés szerint tartós lakhatásra, használatra egyáltalán nem voltak alkalmasak, lévén a mai Jordánia közepén a sivatagban távolestek mindenféle lakott területtől. 

A kutatók szerint Traianus császár egyik arábiai királyság elleni törekvésének lenyomatát jelentheti

a két kisebb és egy nagyobb katonai tábor, melyek alig pár nap alatt készülhettek el, és talán csak hetekig lakhatták emberek.

Az IFL Science által idézett tudósok szerint több lehetőség is van arra, hogy pontosan kik ellen irányulhatott a római agresszió a Krisztus előtti második században. Csak annyi lehet bizonyos, hogy lovashadak állomásozhattak a táborokban, ugyanis azok egymástól több, mint egynapi járóföldre lehettek a nem éppen barátságos tájon. 

A megjelentetett tanulmény szerint a mai Szaúd-Arábia területére irányulhatott a veszélyes kalandnak ígérkező római vállalkozás, amelynek sikerességéről lényegében nem maradt fenn feljegyzés. Sőt, igazából a rom-maradványok eredetét is csak a megszokott alakzat és forma teszi lehetővé. Ugyanis korábban szerte Európában is hasonló objektumokat találtak túrázók, vagy éppen a Google Earth sasszemű és birkatürelmű felhasználói.

Arról egyelőre nincs információja senkinek sem, hogy mostanság indul-e expedíció az egykorvolt táborok felkeresésére, feltárására. Ha a zord körülmények ellenére nem is lettek fosztogatás áldozatai, még így is kérdéses, hogy több, mint két ezer esztendő távlatából mi tudott megmaradnia száraz sivatagban mementóként. 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás