promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Római kori villa rejti az időutazás bizonyítékát? Vagy csak a huncut ókori divat játszik a képzeletünkkel?
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Római Birodalom lehetséges, hogy látványosabb hely volt, mint gondoltuk.

Az ókori Római Birodalom hosszú időn keresztül uralta az európaiak által akkoriban ismert világot. Rettegett hadseregük mellett páratlanul gazdag kultúrájuk és mérnöki zsenialitásukat tükröző építészetük is hosszú időn át meghatározó hatással bírt civilizációnk fejlődésére. Bár a legtöbbet kutatott korszakok közé tartozik, mégis akadnak még manapság is olyan leletek, amelyek egészen új színben tüntetik fel birodalmukat.

Szicíliában található az UNESCO világörökségi helyszínnek számító Villa Romana Del Casale, amely számos épen maradt épületrész mellett lenyűgöző mozaikjai révén vált ismertté. Ezek némelyike az Earthly Mission cikke alapján most ismét bekerült a híradásokba, hiszen a rajtuk látott fiatal hölgyek látszólag egy olyan ruhadarabok viselnek, amely tudomásunk szerint csak a 20. században jelent meg és terjedt el. A bikiniről van szó.

Forrás: Profimedia

Ez a nők számára kényelmes fürdőzést, a férfiaknak pedig izgalmas és vonzó látványosságot jelentő ruhadarab mára már komoly történelemmel bír, amelynek része több botrány mellett a divatipar érdekérvényesítése és a női egyenjogúság erősödése is.

A mai szemmel nézve már abszolút visszafogottnak tűnő első modernkori elődjét az ausztrál úszónő, Annette Kellerman nevéhez szokták kapcsolni. 1907-ben még le is tartóztatták Bostonban a rend konzervatív őrei által szeméremsértőnek talált egyrészes fürdőruhája miatt, de innentől kezdve nem volt megállás és villám léptekkel indult hódító útjára az új ruhadarab.

Az ókori római villában található mozaikokat szemlélve valóban az lehet az érzésünk, hogy bikinis nőket látunk magunk előtt. Tudjuk, hogy akkoriban messze nem voltak olyan szégyenlősök, mint a középkor emberei, valahogy mégis furcsának hat ez az öltözék. A magyarázat azonban egyszerű, természetesen nem modernkori időutazók látogatták meg a rómaiakat és nem is a mai értelemben vett strandolás kellékeiről van szó. A megoldás kulcsa az akkoriban nagyon népszerű sportban keresendő.

A művészeti alkotáson látható 9 fiatal hölgy látszólag kétrészes bikinit visel, azonban valójában sportfelszerelésről van szó, amit alátámasztanak a képen szintén megjelenő súlyzók, korongok és labdák is. A Római Birodalom idején a férfiakhoz hasonlóan a nők is előszeretettel hódoltak a sportolás és atlétika örömeinek, az egyetlen komoly különbség a két nem között az volt, hogy a férfiak a görög hagyományokat követve meztelenül is megtehették ezt, a nőknek azonban ruhát kellett viselniük. Valószínűleg éppen ezért találták fel a mai bikinire kísértetiesen hasonlító, kényelmes mozgást lehetővé tévő ruhadarabokat a számukra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás