promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rábukkantak a saját templomaikat is felperzselő ősi civilizáció isteneire
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokak szerint Atlantisz legendáját is ez eltűnt civilizáció ihlette.

Atlantisz legendája szinte egyidős az európai kultúrával. Már a híres filozófus Platón is foglalkozott művében ezzel az ideális társadalmi berendezésűnek hitt, fejlett civilizációval. Szerinte az elveszett sziget Héraklész oszlopaitól nyugatra található, amely azonos a Gibraltári-szorossal. Azt is hozzá kell tenni, hogy esetében egy politikai utópiáról van inkább szó, mintsem valós helyről, a legenda mégis évszázadokon keresztülívelve még napjainkban is tartja magát, legfeljebb vélt helyszíne változik időről időre.

Az elveszett nép mítoszának egyik ihletője szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy a Tartésszoszi civilizáció volt. Kevesen hallottak róluk, pedig a fennmaradt tárgyi emlékek alapján korában meghatározó jelentőséggel bírt a Földközi-tenger térségében ez az ibériai félszigeten elhelyezkedő állam. Sajnos nagyon hiányosak a velük kapcsolatos ismereteink, de egy frissen feltárt leletegyüttes segíthet jobb képet alkotni erről a különleges kultúrájú ősi népről és történelemben betöltött szerepéről. A Vice cikkében is bemutatott öt mellszobor valószínűleg isteneket és harcosokat ábrázol. A 3000 évvel ezelőtt virágzott, majd pedig 2500 éve rejtélyesen eltűnt civilizációról eddig úgy hitték, hogy a természetfeletti világot anikonikus módon, azaz emberi alakok nélkül, növények, szent kövek, vagy állatok képein keresztül jeleníti meg.

A szobrokra egy állati csontokkal teli vályogtemplom maradványai között bukkantak rá. A helyet valamiféle furcsa, talán vallási szertartás keretében lezárták, majd porig égették. Más, korábban feltárt épületek romjai szerint ez bevett gyakorlatnak számított ennél a különleges, paleo-hispán és föníciai eredettel rendelkező népnél.

Eltűnésük máig megoldatlan rejtély, amire a legvalószínűbb válasz az, hogy természeti katasztrófák, mint földrengés és szökőár miatt következhetett be. Pontosan ez utóbbi az, ami miatt több szakértő úgy gondolja, hogy a velük történtek miatt alakulhatott ki és terjedhetett el Atlantisz legendája.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás