promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felkavaró büntetés várt azokra, akik az ókori Rómában megölték az apjukat
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egészen brutális büntetések voltak az ókori Rómában.

A tankönyvek mellett rengeteg filmben, sorozatban láthattuk már, hogy milyen volt az élet az ókori Rómában. Számtalan csodálatos műalkotás született, értékes kulturális időszak volt, de közben szigor és erőszak is jellemezte a hétköznapokat. Valószínűleg senki se lépett volna mai fejjel a bűnözés útjára, ugyanis a bűnösök kegyetlen büntetéseket kaptak annak idején – gondoljunk csak a megkövezésre, a magaslatokról való letaszításra, vagy a keresztre feszítésre.

Az imént felsorolt büntetések igazi szörnyűségek, de akadt egy bűn, amiért elképesztően embertelen megtorlás járt, aminek a neve poena cullei. Mai fejjel felfoghatatlan, hogy ez akkoriban hogy lehetett bevett módszer, de ha egy kicsit is elmélyülünk a témában, akkor láthatjuk, hogy az ókori Rómában leginkább akkor voltak kreatívak az emberek, ha más megöléséről volt szó – döbbenetes, de szinte műsornak számított egy kivégzés.

Állítólag, ha valaki megölte a saját édesapját, vagy mostohaapját, akkor a bűnöst a poena cullei keretein belül nagyon megverték, zsákot húztak a fejére, majd egy nagyobb zsákba rakták élő állatokkal (ami az esetek többségében egy kígyót, egy kutyát, egy majmot és egy kakast jelentett), ezek után pedig bedobták a zsákot a legközelebbi folyóba, tóba vagy nagyobb víztömegbe – vagyis a verés után a pánikoló állatok támadása jutott a tettesnek, majd a fulladás.

Tény, hogy rettenetes dolog, ha valaki gyilkol, de ez a büntetés valóban hihetetlenül durva, akárhogy is nézzük, hiszen nemcsak a tettes bűnhődik, hanem ártatlan állatok is, amik nem tehetnek semmiről. Ez is bizonyítja, hogy az ókori Rómában egészen máshogy gondolkodtak az emberek, és valóban hétköznapi volt még a legbetegebb, legfelkavaróbb dolog is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás