promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Isteni tárgy került elő az ókori Rómából, a régészek teljesen le vannak nyűgözve
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egészen mást kerestek a szakemberek.

Az ókori Egyiptomhoz hasonlóan a Római Birodalom is számtalan műemléket, műalkotást és tárgyi leletet hagyott maga után, és ezek feltárása még biztosan hosszú ideig munkát ad a régészek számára.

Ezt bizonyítja azt a fantasztikus felfedezés is, amely a közelmúltban történt Róma egyik ókori eredetű csatornarendszerében. A lelet jelentőségének megértéséhez tudni kell, hogy a görög mitológia talán legismertebb hőse, Héraklész az ókori rómaiak számára is fontos figura volt, ők Hercules néven istenként tisztelték, templomokat is emeltek számára.

Éppen ezért számít nagy felfedezésnek, hogy a kutatók egy hatalmas méretű Hercules-szoborra bukkantak a föld mélyén, amely ráadásul viszonylag jó állapotban maradt fenn. Az alkotás a császárság időszakából való, és egyelőre rejtély, hogyan került a csatornába.

Az ember nagyságú, gyönyörű márványszoborról azonnal tudták, hogy Herculest ábrázolja, hiszen fontos rekvizitumok találhatók rajta, egyrészt a fejét fedő oroszlánbőr, másrészt pedig a kezében tartott bot. Bár több darabra volt törve, a részek viszonylag jó minőségben összeilleszthetők.

Mivel különös helyről került elő, a régészek azt gyanítják, hogy eredetileg nem azon a környéken állhatott. Úgy tűnik, hogy a 20. század első felében kerülhetett – mintegy véletlenszerűen – a csatornarendszerbe, annak építése közben, mivel akkor nem figyelték régészek a munkálatokat.

A mostani szakemberek sem a szobrot keresték, hanem a híres Via Appia (vezérképünkön) kiindulópontját. Ez a ma is létező út a Római Birodalom alighanem legfontosabb közlekedési csomópontja volt, sőt az utak királynője. Krisztus előtt 312-ben kezdték el építeni, és egészen Brindisiig nyúlt, vagyis az olasz csizma sarkáig, ami 500 kilométert jelent.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás