promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus ősállat maradványait fedezték fel egy barlang mélyén, ami mellett még a legfélelmetesebb dinoszauruszok is eltörpülnek
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Indiában bukkantak a busz hosszúságú őshüllő maradványaira. 

A CNN tudósítása szerint 2005-ben az India nyugati részén található Gujarat szénbányájában egy olyan 15 méter hosszú őshüllő maradványait tárták fel, ami nemcsak a ma élő leszármazottaival, de a 66 millió évvel ezelőtt vadászó

Tyrannoszaurusz méretével is vetekedett.

Először úgy gondolták, hogy egy hatalmas, 47 millió évvel ezelőtt élő krokodil fosszíliáira bukkantak, és csak több, mint másfél évtizednyi tanulmányozást követően döbbentek rá, hogy a hosszú gerincoszlophoz tartozó csigolyák valójában egy óriáskígyóéi lehettek. Az ősállatot a hindu isten, Síva nyakában tekergő mítikus kígyó után Vasuki indicus névre keresztelték.    

A feltárt fosszíliák alapján úgy vélik, hogy

az állat 10-15 méter hosszúra nőtt,

és egy ma élő anakondához hasonlóan a szárazföldön élt, ám fára mászni képtelen volt, mert az ágak nem bírták volna el a testét. Ezeket a becsléseket érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen nem az állat teljes gerincoszlopát tárták fel.

Hogyan nőhetett ekkorára ez a kígyó?

A kígyók hidegvérű állatok, és méretüket jelentősen befolyásolja a levegő hőmérséklete, tehát az adott terület klímája. Ez alapján a tudósok úgy vélik, hogy a meleg, trópusi klíma, és a 47 millió évvel ezelőtti 28 fokos éves átlaghőmérséklet hozzájárulhatott a kígyó hatalmas métetének kialakulásához.

Mivel táplálkozhatott az óriáskígyó?

A fosszíliák alapján a tudósok arra tippelnek, hogy a Vasuki indicus főként a tengerparti mocsaras területeken élt, és előszeretettel vadászott különböző rájákra, harcsákra, de akár nagyobb teknősökre és krokodilokra is képes volt elejteni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás