promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A római gladiátorok véres küzdelmeinek új helyszíne nyert bizonyítást
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Cirkuszt és kenyeret a népnek. Nem csak Rómában, hanem Britanniában is dúltak a gladiátorok véres harcai. 

Ha ma a cirkuszra gondolunk, szerintem első körben mindenkinek a bohócok, bűvészek, idomított vadállatok ugranak be. Nos, ez nem mindig volt így, a Római Birodalomban a cirkusz jelentése inkább az akár hetekig tartó véres küzdelem volt, mely elfeledtette a Birodalom mélyen gyökerező problémáit az emberekkel, és egyik alappillére volt a hatalom fenntartásának. 

A rendkívül népszerű harcokra a Római Birodalom összes tartományában megvolt a bizonyíték, kivéve Britanniát. Mostanáig. De igazából mondhatnánk azt is, hogy végig ott volt a kutatók szeme előtt a bizonyíték az elmúlt 200 évben, csak kissé homályos volt a látásuk, vagy éppen rossz helyen keresték. 

A Colchester váza mond valakinek valamit? Nos, elképesztően csavaros a névadás - az angliai Colchesterben találták 1853-ban, egy római sírban. A Krisztus után 160-200 közötti időszakból származó műalkotás körülbelül 23 centiméter magas, és a gladiátor harcok kidolgozott jelenetei borítják.

De ha már eddig is rajta voltak a harcok, és lassan kétszáz éve megtalálták, akkor miért most jutottak ezekre a tényekre? A válasz hihetetlenül egyszerű: az ego. Annyira kidolgozott és jó minőséget képvisel a váza, hogy meg voltak győződve a kutatók, semmiképp nem származhatott Britannia mezejéről, hanem csak valamilyen úton idehozták a Birodalom egy másik szegletéből. 

Az új vizsgálatok azonban bebizonyították, hogy helyi anyagból készült, és a gladiátorok neve égetés előtt, nem pedig utána lett ráírva. Ami nem meglepő, hiszen Colchester (római néven Camulodunum) nem csak színházairól és az egyetlen szekérverseny pályáról volt híres, hanem kiváló fazekasiparáról. Ez az egyetlen bizonyíték, hogy valóbaj zajlottak gladiátorharcok Nagy-Britanniában - mondta Frank Hargrave, a CIMS igazgatója. 

De mégis mit láthatunk a vázán? 

Három jelenet található, egyikében két "Secundus" és "Mario" nevű gladiátor harcol egy medvével, a másikon "Memnon" egy könnyű páncélos harcol "Valentinusszal", egy háromágú szigonnyal felfegyverzett harcossal. A memnon gyakran megjelenik a Római Birodalomban, a hős "fekete bőrű", aki Trójából származik. Nos, ez vagy így van, vagy nem, egy biztos: a váza azt a pillanatot mutatja, mikor Memnon győzött, és Valentinus (a szigonyos) felemeli ujját alárendeltségének tekintetében. 

Hogy ebben a harcban életben maradt -e a küzdelmet feladó, nem tudjuk, hisz ez csak a gladiátorok tulaján vagy a játékok szponzorán múlt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás