promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális sarkvidéki hideg érkezhet – a kutatók szerint nem lesz köszönet a decemberi időjárásban
Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Úgy néz ki fel kell készülnünk, hogy az idei karácsony roppant hideg lesz.

Az Időképnek van egy vicces felülete, ahol azt mutatják meg, hogy mikor érkezik meg a tél. Ezt majd csak akkor kezdik el frissítgetni, ha már jóval hidegebb lesz az időjárás.

Tavaly október 13-án havazott először Magyarországon. A Mátra bizonyos részen 14 centiméter hó hullott komoly közlekedési fennakadásokat okozva. Azt még nem tudni, hogy idén mikor köszönt be a tél, de egyes előrejelzések szerint Észak- Amerikában és Európában akár brutális, szibériai hideg is lehet decembertől.

A baljós előjeleket egyes szakértők az úgynevezett poláris légörvény jelenségre alapozzák. Ennek erősségét jelzik előre a kutatók, és ebből próbálnak hosszú távú következtetést levonni az időjárásra vonatkozóan.

„Az látszik, ami az elmúlt években is látszott, hogy ez az örvény időnként elgyengülhet, akár szét is szakadhat, és ebből következtethetünk arra, hogy lesz egy-egy hidegebb periódus vagy nagyobb hidegleszakadás”

- nyilatkozta a Fókusznak Simon Gergő meteorlógus, aki azt is hozzátette, hogy nagyjából másfél hétig látnak előre.

Idén februárban a sarkvideéki idő megbénította bolygónk északi féltekét és ezt hazánk is jócskán megérezte.

Az Időkép is leírta, hogy erős sztratoszférikus poláris örvény a nyugatias áramlásnak kedvez, ami enyhébb, csapadékosabb időjárást jelent számunkra. Ha az örvény szétesik akkor lelassul vagy teljesen meg is állhat a nyugatias alap áramlás, ez pedig utat nyithat a hideg, fagyos levegő számára.

Azt persze a portál is hozzáteszi, hogy a kemény tél még korán sem borítékolható, a légköri folyamatok összetettek, így sok más tényező, kisebb méretskálájú időjárási események, anomáliák is befolyással lehetnek arra, hogy pontosan mit hoz majd számunkra a december.

Most még foglalkozzunk azzal, hogy hétvégén valószínűleg szép őszi időnk lesz. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás