promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy ország, amelynek nem ember találta ki a zászlaját
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A furcsa történet egészen a bronzkorig nyúlik vissza.

Katar egy kicsiny, de gazdag olajország a Perzsa-öböl mentén. A lakossága mindössze 2,6 millió fő, a kiterjedése pedig nagyjából akkora, mint két magyar megye, alig 11,5 ezer négyzetkilométer. November-decemberben a foci-vb helyszíneként szolgál majd.

A terület a középkortól török fennhatóság alá tartozott, majd 1868-ban brit kézre került. Katar 1971-ben vált függetlenné, és máig az, a közhiedelemmel ellentétben nem része az Egyesült Arab Emírségeknek sem.

A zászlója nagyon hasonlít a többi környékbeli államéhoz, viszont az a különlegessége, hogy nem ember tervezte. Ez meg hogy lehet? A 19. században használt változat nagyrészt vörös volt, a rúd felé eső szegélyénél fehér sávval. A 20. század első felében a két színt elválasztó vonal fogazott lett.

Ma Katar zászlaja ehhez hasonló, azzal a fontos különbséggel, hogy a vörös színt a barna váltotta fel. Mi volt a bajuk a pirossal? Semmi különös, csupán a helyi festékek egyszerűen nem bírták a napsütést és a gyakori forróságot, rendre bebarnultak tőle, ezért az országvezetés 1948-ban hivatalosan is gesztenyebarna-fehérre változatta a lobogót, amelyet ilyen módon nem egy ember, hanem maga a Nap „tervezte”.

Pedig az eredeti lilásvörös szín eredete még a bronzkorig nyúlt vissza. Az akkoriban itt élő emberek bizonyos kagylófélékből vonták ki azokat a különleges festékanyagokat, amelyekkel ilyenre festették a szöveteket.

1932-ben a britek sima pirosra akarták változtatni a katariak lilásvörösét, ám azok ezt kategorikusan visszautasították, szinte szentségtörésnek tartva a kérést. A fehér szín a zászlón egyszerűen a béke szimbóluma.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás