promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit jelent a piros, a fehér és a zöld? A magyar zászló nagy titkai, amelyekről még lehet, hogy sosem hallottál
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyarország egyik legfontosabb nemzeti ünnepe van ma, március 15-én.

Magyarország és a magyarság egyik legfontosabb jelképe a magyar trikolór, a magyar zászló, a piros, a fehér és a zöld. Március 15-én pedig kokárda formájában a szívünk fölé tűzzük nemzeti színeinket. De vajon tudunk-e ennél többet a három színről?

Többek között azt, hogy 1848. március 23-án elfogadott XXI. törvénycikk tette kötelezővé a zászló használatát a közintézményeken és a hajókon. 2014 decemberében pedig március 16-át a magyar zászló és címer napjává nyilvánították. Eredetileg március 23-át szerették volna, ám ez a nap már nagyon régóta a magyar-lengyel barátság emléknapja.

És hogy a három szín mit jelent pontosan?

Az Árpádok óta a piros és a fehér jelképezi Magyarországot, a zöld pedig később csatlakozott a duóhoz, amelyből így lett trió. Ebből a hármasból végül a magyar forradalom alkotta meg a trikolórt a francia trikolór mintájára. Majd a romnatika ehhez jelentéseket is társított, a piros az erőt, a a fehér a hűséget, míg a zöld a reményt jelenti.

Érdekesség, hogy a három szín legelőször magyar királyi koronázási ceremónián együtt a 17. században jelent meg, méghozzá 1608-ban, a kevésbé ismert II. Mátyás király beiktatásakor

További érdekességek érdekelnek még március 15-ről? Az Időutazó videójában talán sosem hallott dolgokról hallhatsz:

[[cikk2]].

(Forrás: 24.hu, Múltkor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás