promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megnyerhettük volna az 1848-as szabadságharcot? Csúcsfegyver, egy golyószóró tervei lapultak a magyar feltalálónál
Borítókép:  Profimedia/Zimmer Antonin festménye
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kosztka Károly golyószórója megfordíthatta volna a történelmet, csakhát épp a történelem szólt közbe.

Kevesen tudják, de a magyar szabadságharc során többször is felsejlett az esély, hogy megfordítsuk a dolgok állását. Kosztka Gyula találmánya pedig egy esetleges végső győzelemhez is hozzásegíthette volna a honvédeket. Többen azt mondják, hogy a csúcsfegyver segítségével még az orosz inváziót is meg lehetett volna állítani.

Sajnos ezt már soha nem tudjuk meg, viszont a mi szempontunkból rendkívül érdekes sztori a magyar golyószóró ötlete.

A győzelem gondolatával amúgy eljátszott már egy izgalmas alternatív történelmi regény is, ami pár évvel ezelőtt jelent meg. Ez volt Pintér Bence és Pintér Máté lebilincselően izgalmas írása (A szivarhajó utolsó útja), amelyben a magyar diadal után megvalósul Kossuth álma, a Dunai Konföderáció is. 

A sztori pont onnan indít, hogy egy magyar feltaláló kifejleszti a világ első golyószóróját, ami brutális tűzerejével megálljt parancsol még a leghatalmasabb hadseregeknek is: az oroszokat visszaverjük, az osztrákokat tönkreverjük, a birodalom népei mellénkállnak, majd Bécsben újra kitör a forradalom, ami elsöpri a Habsburgok hatalmas országát is, és helyette az itt élő népek közösen szervezik meg életüket.

A könyv egy valós lehetőségből indul ki, hiszen 1849-ben tényleg lehetett volna golyószórónk, hála a zseniális Kosztka Károlynak.

Kosztka Károly okleveles mérnök volt, aki a Budapesti Műszaki Egyetem elődjén, az Institutum Geometricumban diplomázott 1842-ben, majd családjával Lugosra költözött, ahol kifejlesztett egy sorozatlövő fegyvert (golyószóró elődje). A fegyver makettjét napjainkba a Szentesi Múzeumban őrzik. A mérnök később a fegyvert felajánlotta a magyar kormánynak,

csak éppena kedvezőtlen hadifordulatok miatt nem sikerült elindítani a gyártást.

Kosztka egyéb fegyverei viszont nagyon beváltak, hiszen a Hadszer Hivatal vezetőjeként ő látta el ágyúkkal a magyar seregeket. Az innovátori hajlamokkal a szabadságharc bukása után sem hagyott fel – az 1860-as években például hátultöltős puskát tervezett. III. Napóleon érdeklődött is a fegyverek iránt, de a poroszoktól elszenvedett vereség véget vetett uralmának, így Kosztka találmányát végül nem rendszeresítették.

(Forrás: Múltkor, Mandiner, Szentesinfó)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás