promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Titkos jelkép” van Portugália zászlóján - elmondjuk, mit jelent
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Portugália nemzeti jelképe tiszteleg a nagyok előtt.

A világon ma 195 ország létezik, legalábbis ezt a számot szokták elfogadni hivatalosan, ennyi ugyanis az Egyesült Nemzetek Szövetsége által a tagságába felvett országok száma. Így például Tajvan, amelynek hovatartozását több ország vitatja, nem tagja az ENSZ-nek.

Minden országnak fontos nemzeti jelképe a lobogó, vagyis a zászló, amelyen feltűnhetnek az ország nemzeti hagyományai, megelevenedhet a történelem, esetleg valamilyen különleges természeti képződmény, az ország egy szimbolikus állata vagy éppen valamilyen szent ékszer is megjelenhet.

De vajon első blikkre megállapítható-e mindegyik zászlóról, hogy mi van rajtuk pontosan? Természetesen a válasz nem, és ez talán többszörösen igaz Portugália jelképére, amelyet valószínűleg mindenki ismer, ám soha nem kérdezett rá arra, hogy mik ezek a sárga szalagszerű tárgyak amelyek körbeölelik a címert.

Az bizony egy tudományos eszköz, egy armilláris gömb, amelyet főleg a hajózásnál használtak koordináták kiszámítására.

Egy gyűrűkből álló csillagászati eszköz, amely az égboltot jelképezi. I. Mánuel portugál király uralkodása alatt (1492-1521), a nagy portugál felfedezések időszakában lett Portugália nemzeti jelképe.

(via Kuffer)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás