promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem fogod elhinni, hány éve él egy sziklatetőn ez a szerzetes!
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világtól elszigetelten éli életét már hosszú ideje egy szerzetes, egy apró templomban, magasan a fák felett.​

Valahol messze Keleten, Grúziában éli visszavonultan életét az a szerzetes, aki egy hatalmas sziklatetőn talált menedékre. Elszigetelten a modern civilizációtól, 40 méter magasan tölti mindennapjait az idős férfi, és most kapaszkodj meg: 

Már közel 30 éve, hogy az elképzelhetetlennek tűnő helyen meghúzta magát.

A most éppen 68. életévében járó Maxime élete igazi pálfordulatot vett, hiszen fiatal korában drogokkal kereskedett, majd börtönben is ült. Később azonban megtért, és a Katskha csúcsán zárta el magát a világtól, ahol eleinte egy hűtőszekrényben kellett aludnia, hogy megóvja magát a zord időjárástól. A szerzetes nem az első, és valószínűleg nem az utolsó lakója a szokatlan helynek, a nomád életstílus ugyanis nem most kezdődött.

Már a múltban is többen éltek Grúziában a sziklák tetején, akiket oszloposoknak, vagy más néven sztilitáknak neveztek el. Hagyományaik a köreikben híressé vált Oszlopos Simeon példáját követik, aki remeteként húzódott vissza egy sziklaoszlop tetejére a szóbeszéd szerint. Érdekes módon a 15. században a tradíció eltűnni látszott a területről, mivel az Oszmán Birodalom megtámadta az országot, és a saját vallásukat erőltetve nem akadt újabb jelentkező a sziklalakói „posztra”.

A most emlegetett Katshki-szikla a 7. század környékén épülhetett be, de aztán hosszú ideig üresen álltak a maradványok, egészen 1944-ig, amikor egy csapat hegymászó megmászta a félelmetes képződményt, és rábukkantak az építményre.

Még egy száz éves csontváz maradványait is megtalálták, aki szerzetesként hunyt el a magasban.

Ezt követően költözött oda 1993-ban Maxime Qavtaradze ortodox szerzetes, aki azóta is egyszerű körülmények között tartja el magát. Fűtés nincs, hatalmas szelek viszont vannak a rémisztő magasságban. Önkéntesek segítettek neki, majd az állam is támogatta a templom újjáépítését, sőt, még egy kunyhó is épült a szerzetesnek. 12 évig húzódott a folyamat, mivel az építőanyagok feljuttatása nem bizonyult egyszerű folyamatnak.

Maxime pedig azóta is ott él, persze egy kis támogatással: a közeli falu lakói egy felvonón juttatnak el neki rendszeresen élelmet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás