promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Emlékszel? Magyar lánynak köszönhetően új világrekord született az utolsó Dominónapon, amit Magyarországon is milliók néztek
Borítókép:  YouTube (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Emlékeztek még a Dominónapra, amit Magyarországon is több millióan követtek figyelemmel minden évben? És arra, hogy az utolsó világrekord-kísérlet egy magyar lánynak köszönhetően sikerült?

Bizonyára sokan emlékeznek még a Dominónapra, arra a világrekord-kísérletre, amit elször 1986-ban rendeztek meg a hollandiai Lisse-ben, majd a frízföldi Leeuwarden WTC EXPO lett az állandó helyszíne. Ennek az eseménynek az ötletgazdája és szervezője Robin Paul Weijers, vagyis Mr. Domino volt, aki egészen 2009-ig újabb és újabb világrekordokat próbált felállítani a nemzetközi építőcsapatával.

A megrendezett 12 Dominónapból 11-szer sikerült megdönteni az előző világrekordot - egyedül a 2007-es eseményen nem sikerült. 1986-ban még csak 1 millió 250 ezer dominót állítottak fel, amiből 755 836 dőlt le. Az első két Dominónapon még számítógép indította el az első dominót, 1998-ban volt először, hogy emberi kéz adta meg a kezdőlökést, akkor a holland televíziós műsorvezetőé, Linda de Mol-é volt ez a megtiszteltetés. Az évek során Mr. Domino mindig igyekezett valami újdonsággal feldobni a Dominónapot, az egyik legnagyobb újítás az Építők kihívásának bevezetése volt a 2004-es eseményen, amikor ugyebár két kisorsolt építőnek élő adásban kellett felépíteniük egy-egy szakaszt, és rajtuk múlt több tízezer, vagy több százezer dominó sorsa.

Ezek a kihívások sokszor nem sikerültek, volt, hogy sorompóhiba miatt nem dőltek tovább a dominók, de akadt olyan is, amikor az építők csaltak - a 2005-ös Dominónap 3. kihívásán. Az utolsó Dominónapot 2009-ben rendezték meg, ahol ugyancsak új világrekord született. Ez a siker nagy részben egy magyar lánynak, Izának volt köszönhető, aki a magyar építőcsapat tagja volt. Őt, és egy Pawel nevű lengyel fiút ért az a megtiszteltetés, hogy az utolsó kihívásban helytálljanak, ami azért is volt nagy felelősség, mert előttük az első három kihívás nem sikerült.

A sorsolást követően nem kis teher került a vállukra, hiszen minden idők legnagyobb kihívását kellett teljesíteniük, 500 ezer dominó sorsa múlt az építőpároson, akiknek méretes lángokba kellett elhelyezniük a dominókat. Iza és Pawel végül sikeresen vették az akadályt, az általuk felépített szakasz továbblendítette a dominókat, de az 500 ezres mezőn rengeteg nem dőlt le. Ez volt a második pillanat a műsor történetében - az első a 2005-ös eseményen volt, amikor az első dominó sem akart ledőlni -, amikor megfagyott a levegő a stúdióban, tapintani lehetett a feszültséget, hiszen mindenki tudta, hogy ezen a mezőn múlik az új világrekord.

Végül a felállított 4 millió 800 ezer dominó több, mint 93 százaléka ledőlt, és 4 millió 491 ezer 863 ledőlt dominóval megszületett az új világrekord.

Ezután többet nem is rendeztek Dominónapot, 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben a világválság hatására elmaradt a rekordkísérlet, utána pedig nem is került újra szóba.

A Dominónapot először 2001-ben sugározták Magyarországon, akkor még a TV2-n ment, majd a 2004-es eseménytől már az RTL Klub vetítette. A magyarországi műsorban Szujó Zoltán, Lilu, Dombóvári Vanda, és Horváth Éva vettek részt; Éva volt az, aki az utolsó két Dominónapot a helyszínről, Hollandiából követte és tudósította, és még Mr. Dominóval is beszélgetett.

A Dominónapot nagyon sok országban adták le a televízióban, és elképesztő nézettséggel futottak. Németországban például volt, hogy csaknem 13 millióan követték, és Magyarországon is szép nézettséget hozott:

  • 2001: 2 472 970 néző
  • 2002: 1 367 320 néző
  • 2004: 3 148 196 néző
  • 2005: 2 978 611 néző
  • 2006: 2 997 817 néző
  • 2007: 6 454 010 néző

Arról nincs információ, hogy az utolsó két Dominónapot hányan követték a magyar csatornán, de érdemes megnézni, hogy a 2007-es sikertelen világrekord-kísérletet több, mint kétszer annyian nézték, mint a 2004-es adást. Szó szerint dominólázban égett az ország javarésze.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás