promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Emlékszel? Így néz ki 76 évesen A tanú című magyar kultfilm Gizije, akinek tilos volt perditáskodnia
Borítókép:  YouTube (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rá sem lehet már ismerni Monori Lilire, aki Pelikán elvtárs lánya volt A tanúban.

Kevesen tudják, de annak ellenére, hogy 1969-ben készült el Bacsó Péter örökérvényű kultfilmje, A tanú, csak 10 évvel később tudták bemutatni, mert a megjelenése előtt betiltották. A Kállai Ferenc és Őze Lajos főszereplésével készült magyar filmszatírát utána is csak azért engedték bemutatni, mert külföldön a Betiltott Filmes Fesztiváljára készültek. Később aztán még a Cannes-i FIlmfesztiválra is bekerült az úgynevezett „Un certain regard" szekcióba, ahol aztán akkora sikert ért el, hogy 32 ország meg is vásárolta a vetítési jogait.

Magyarországon először 1977-ben vetítették le legálisan a Bacsó-vígjátékszemlén, majd 1979. június 6-tól a Nagymező utcau Tinódiban volt hosszú hónapokig a műsoron. A tanú elkészülte óta eltelt 53 év, ami alatt kiadtak belőle könyvet is, sőt, 1994-ben még egy folytatást is kapott Megint tanú címmel, de ez már abszolút nem lett sikeres. Színházi előadásként 2012-ben mutatkozott be, és ugyanebben az évben a Magyar Művészeti Akadémia a legjobb 53 magyar film közé sorolta.

Legutóbb 2019-ben vetítették a magyarországi mozikban, ugyanis akkoriban került elő a film cenzúrázatlan változata, amit a digitális felújítást követően először Cannes-ban, majd a hazai mozikban mutattak be.

A film szereplőgárdájának javarésze már nincs köztünk, azonban a Pelikán elvtárs lányát, Gizit alakító Monori Lili még igen. A 76 éves Jászai Mari-, és Balázs Béla-díjas színésznőnek éppen A tanú volt az első játékfilmes szerepe, amikor még csak 24 éves volt. Előtte színházi darabokban és tévéfilmekben láthatta őt a magyar közönség, azonban Bacsó Péter alkotása hozta meg neki az igazi áttörést. Monori Lilit karrierje során többször is díjazták, Cannes-ban először 1976-ban kapott FIPRESCI-díjat a Kilenc hónap-ban nyújtott alakításáért - ezért a filmért Berlinben és Teheránban is díjazták, majd a Magyar Filmkritikusok Díját is neki ítélték a Legjobb női alakítás kategóriában -, de 1981-ben A tanúért is Ökumenikus zsűri díjat kapott a legrangosabb francia filmmustrán.

Monori Lilit az elmúlt években olyan filmekben láthattuk, mint a Fehér isten, a Kojot, az Aurora Borealis - Északi fény, a Rossz versek, A feltaláló, és az Evolúció; utóbbiért harmadszor is megkapta a legjobb női alakításnak járó elismerést a Magyar Filmkritikusok Díján, de 2019-ben a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon életműdíjjal is illették őt.

Így néz ki most, 76 évesen Monori Lili, akit annak idején Giziként ismert meg az ország.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás