promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Micsoda krimi! A Gyilkos sorokat a csúcson kaszálták el
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

264 részen keresztül izgulhattunk Jessica Fletcher nyomozásain, és máig érthetetlen, miért szűnt meg a sorozat.

Ma már kissé talán vontatottnak és ódivatúnak tűnik, de a Gyilkos sorok című krimisorozat a maga idejében az amerikai CBS legsikeresebb műsorai közé tartozott. 1984 és 1996 között 12 évadot élt meg, és 264 epizód készült belőle – néhány rész pedig 40 millió nézőt szegezett a képernyők elé.

A főszereplő Angela Lansbury pedig nem kifejezetten akcióhős-alkat, egy főzőműsorban talán sokkal jobban el lehetne képzelni. A producerek azután csaptak le rá, hogy a színésznő (aki lassan 96 éves lesz) pár esztendővel korábban megégette magát Miss Marple szerepében.

Fotó: Profimedia

Jessica Fletcher karakteréhez nem ő volt az első választás, de Doris Day és Jean Stapleton is nemet mondtak rá. A sorozat aztán váratlanul, elképesztő módon sikeres lett, a CBS vasárnap esti műsorsávjából egy évtizedig kihagyhatatlannak bizonyult.

Angela Lansbury 10 Golden Globe-jelölést és 12 Emmy-díjat kapott, ez pedig szinte a mai napig rekordnak számít. Miután a sorozat véget ért, 1997 és 2003 között még négy hosszabb tévéfilmet is készítettek belőle.

A szerepe szerint özvegy, nyugdíjas tanárt alakító színésznő egy idő után beleunt a híres karakterbe. 1989-ben lett 64 éves, és ekkor úgy gondolta, ideje kissé hátrébb vonulnia, hiszen úgysem bírja az állandó forgatásokkal járó terhelést.

A CBS persze nem engedte végleg nyugdíjba vonulni, ehelyett azt találták ki, hogy más szereplőket helyeznek előtérbe a bűnesetek megoldásánál, így Lansbury levegőhöz juthat. Mondani sem kell, hogy ezek az epizódok nem nyerték el a rajongók tetszését.

A 12. évad forgatásának 1995-ben kezdtek neki, és akkor még nem gondolták, hogy az lesz az utolsó, hiszen a krimisorozat továbbra is igen népszerű volt. A CBS mégis úgy döntött, hogy a nézők nem kapnak többet Mrs. Fletcherből, ami a csatorna egyik legrosszabb húzásának bizonyult.

Ekkor nemcsak a stáb és a rajongók, de az új erőre kapott, akkor 71 éves Lansbury is tiltakozni kezdett – mindhiába. Egy show kapta meg a helyét a vasárnapi sávban, amely aztán gyorsan meg is bukott.

„Valószínűleg nincs olyan ember az országban, aki ne tudná, milyen súlyos hiba volt a sorozat törlése. Azt mondták, hogy a nézettségi adataink már nem megfelelőek, ám korántsem ez volt a helyzet”

– emlékezett vissza a főszereplő, aki még néhány éve is kapott tévészerepeket, sőt színházban is felléphetett, illetve a mozivásznon is találkozhattunk vele.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás