promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az amerikaiak tényleg uborkával díszítik a karácsonyfát?
Borítókép:  cosmopolitan.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Talán elsőre nagyon furcsán hangzik a kérdés, hiszen a savanyúságok eddig egyik klasszikus, amerikai, karácsonyi filmben sem kaptak kiemelt szerepet. A karácsonyi uborka hagyománya azonban igenis létezik, itt van, velünk él, bennünk él. De miről is van szó?

A több évtizedre visszanyúló tradíció szerint Amerika egyes részein az emberek a rénszarvasok, üveggömbök és más, csillogó díszek mellé savanyúságot is tesznek a fára.

Az a kisgyerek, aki december 25-én, reggel elsőként találja meg a savanyúságot a fenyőágak között, jutalmat kap (például ő nyithatja ki a legelső ajándékot), és szerencsében gazdag jövő éve lesz. 

De honnan ered a hagyomány?

Igazából senki sem tudja. Az egyik elmélet szerint minden egy mesére vezethető vissza, amelyben egy gazember-kocsmáros csapdába ejtett két fiút egy savanyúságos hordóban, akiket maga Szent Miklós szabadított ki.  

Egy másik anekdota egy német származású, amerikai bevándorlóról szól, aki egyben egy grúziai fogságban tartott, polgárháborús katona is volt. A történet szerint a férfi karácsony idején ételért könyörgött, és végül savanyúságot kapott, ami megmentette az életét. 

Egy harmadik elmélet szerint azonban az egész uborka-mizéria egy marketingfogásnak köszönhető: az 1880-as években ugyanis az FW Woolworth Company (akik nagyjából a Magyarországi, régi százforintos boltoknak megfelelő áron adták portékáikat) Németországban gyártott üvegdíszeket kezdett forgalmazni Amerikában, amelyek különféle gyümölcsöket és zöldségeket ábrázoltak, és így terjedt el az egész.

Összességében tehát nem igazán tudjuk, hogyan került fel a savanyúság a karácsonyfára. Mindenestre, ha valaki kedvet kapott egy új ünnepi hagyományhoz, akkor itt lehet venni uborka formájú díszt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás