promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Halljuk-e még valaha a Notre-Dame orgonáját?
Borítókép:  AFP/Stephane de Sakutin
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Notre-Dame orgonája egyszerre modern és ősi. „Van benne a forradalom előtti ízlést tükröző hangzásból, van a 19. századi romantikus ideált tükröző, szimfonikus zenekarra emlékeztető hangból, és van benne a 20. századi ízlésből.” De még nem tudni, hogy a hétfői tűzvész mennyit ártott neki. 

A 18. században épült a Notre-Dame orgonája és mintegy 8 ezer sípból áll. A hivatalos közlemény szerint megmenekült a hétfői tűzvész után, de hogy az épületben felgyülemlett hő milyen maradandó sérülést okozott, megszólal-e valaha, még nem tudni, a Fidelón megjelent cikk szerint.

Az orgonát François Thierry tervezésével építették az 1730-as években, később, 1860-ban

egy újjáépítés során Aristide Cavaille-Coll vezetésével megduplázták a sípok számát.

Az 1990-es években a hangszer újabb felújításon esett át, mintegy 2 millió dollárt költöttek rá. Ez Franciaország legrégebbi orgonája a cikk szerint. Miközben modern technológiával is fel volt szerelve, hangjának egyedülállóságát a korának köszönhette.

„A Notre Dame-i orgona azért különleges, mert évszázadokon keresztül megtartotta az eredeti karakterét. Ez igaz magára a katedrálisra is –

idézik a templom orgonistáját, Philippe Lefebvre-t.

– Van benne a forradalom előtti ízlést tükröző hangzásból, van a 19. századi romantikus ideált tükröző, szimfonikus zenekarra emlékeztető hangból, és van benne a 20. századi ízlésből is. Három-négy évszázad zenéje benne van ebben a hangszerben.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás