promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]James Gunn A galaxis őrzői-sorozat alkotójának botrányos posztjai nem sok kérdést hagynak maguk után, az ügy azonban annál inkább. A legfontosabb ezek közül, hogy miért most, ha Gunn kinyilatkoztatásai éveken át elérhetők voltak nyilvánosan, és vajon elfogadható-e a rendező érvelése, hogy ő bizony csak viccelt, neki ilyen a humora?

Sok mindenből csinált tréfát az ember, a pedofília és a nemi erőszak azonban aligha tartozik ebbe a körbe. Márpedig Gunn elsősorban ezekben a témákban bontakoztatta ki különös humorát. Viccelt a moziban mellette ülő kisfiú megerőszakolásával, a saját magát ért szexuális erőszakkal, de szatirikusnak szánt posztjainak poénjai között a szeptember 11-i terrortámadás, az AIDS, és a holokauszt is felbukkant.

Az évekkel ezelőtti tweetek múlt csütörtökön kezdtek el újra terjedni a neten, a #MeToo-kampány idején pedig egy-egy ilyen bejegyzés örökre eláshat bárkit, még akkor is, ha már jó előre bocsánatot kért. Gunn ugyanis már jóval a botrány kirobbanása előtt hangsúlyozta, hogy jobb ember lett, fejlődött a munkájában és a személyiségében egyaránt, és ami a legfontosabb: megváltozott a humora is.

A Disney-t és a szuperhősfilemek gyártó Marvelt azonban ez aligha hatotta meg, a botrányos tweetek napvilágra kerülését követően kirúgta a rendezőt, aki így az első és a második rész után A galaxis őrzői harmadik etapjának készítésében már biztosan nem vehet részt. Vagy mondjuk inkább úgy, nagyon valószínű. Kizárni azonban még nem lehet, mert a kirúgás óta színészek, és filmes szakírók egész sora vette védelmébe a rendezőt, akinek visszavételéért petíció is indult, amely néhány óra alatt már 150 ezer aláírást számlál.

Elsőként David Bautista, A galaxis őrzői Drax, a Pusztítója vette védelmébe a rendezőt. „Elkövetett egy hibát, ahogy mindannyian hibázunk. Nem vagyok kibékülve azzal, ami vele történt” – fogalmazott Bautista.

Őt Selma Blair színésznő követte, aki tavaly a Vanity Fair magazinnak vallott egy meghallgatáson történt szexuális zaklatásáról, Gunnt azonban megvédte: „ő a jók közül való.” 

„Ha büntetünk valakit annak ellenére, hogy megváltozott, akkor azzal mire tanítjuk azokat, akiknek változniuk kéne ” – tette fel a kérdést a színásznő.

Michael Rooker, aki szintén felbukkant Gunn filmjeiben, a botrányra reagálva törölte a Twitter fiókját, mint írta, felbosszantotta és belefáradt abba sok szarságba, ami az ügy kapcsán folyik, így kilép a közösségi térből.    

A hét elején aztán A galaxis őrzői két újabb sztárja szólalt meg Gunn ügyében. Zoe Saldana tweet-üzenetben biztosította arról a közönséget, hogy a film stábjának MINDEN tagját szereti, vagyis a rendezőt is.

Chris Pratt pedig bibliai idézetet választott Jakab apostol leveléből: „Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra.” Bár nem idézte végig, a mondat úgy folytatódik, hogy „mert az ember haragja nem szolgálja az Isten igazságát.”

A Disney a kirúgás óta nem szólalt meg az ügyben, sem a sztárok nyilatkozataira, sem a petícióra nem reagáltak. Arról sem ejtettek szót, hogy mi a tervük A galaxis őrzői 2020-ra tervezett harmadik részével. Az első két film összesen több mint 1,6 milliárd dollárt hozott, de a jelenlegi botrány hatására akár le is fújhatják a projektet.

Gunn mindeközben álszentnek bélyegezte a stúdiót, és továbbra is állítja, az akkori szövegei már nem jellemzik őt. Erre utalt több újságcikk is, amelyek hangsúlyozzák, a rendező kirúgása hatalmas hiba a Disney részéről, ami egyáltalán nem szolgál a szexuális zaklatás elleni harc ügyének.

Van azonban még egy érdekes szála a történetnek: az időzítés, és a botrány kirobbantója.

James Gunn híresen nagy kritikusa Donald Trump amerikai elnöknek. Korábban egy tweetjében inkompetens figurának nevezte Trumpot, és ezen túl is többször nyilvánvalóvá tette, mi a véleménye az ország első emberéről. Ennek fényében nem meglepő, hogy a közel tíz éves tweeteket a Trumphoz közelálló Fox News hozta nyilvánosságra. És az sem, hogy ők pedig egy elkötelezett szélsőjobboldali publicistától szerezték az infót.

Persze Gunn borzalmas bejegyzéseit semmi sem menti  fel, még az utólagos magyarázkodása sem, mégis érdekes, hogy a #MeToo-mozgalmat ekéző politikai erők éppen annak eredményeit felhasználva igyekeznek kicsinálni valakit.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás