promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]Már bátran kijelenthetjük, 2018 a nők éve a filmiparban. A szexuális zaklatási botrányt követően Hollywood igyekszik mindent elkövetni, hogy bebizonyítsa, a nők igenis fontos részei az álomgyárnak, nem csupán kihasználni való bábok, ahogy azt a nagy hatalmú producerek és rendezők eddig képzelték. Ennek persze van számos hátulütője is, hiszen ahol van pénzt, ott az ember könnyen átesik a ló túloldalára.

Ez történt például az Ocean's 8 alkotóival is, akik nagyon szerették volna kifejezni a tiszteletüket a nők előtt, ám csak egy indokolatlan és unalmas filmre futotta az erejükből, ami ráadásul inkább megalázta, semmint felmagasztalta volna a nőket. De az erőlködésnek van sok előnye is ugyanakkor, ilyen például a női szuperhősök megjelenése a vásznon.

A Gal Gadot főszereplésével tavaly bemutatott Wonder Woman sikere jelezte, a közönséget nem tántorítja el, ha a korlátlanul áradó tesztoszteron mellett az ösztrogén is szerephez jut. Korábban talán egyetlen filmstúdió sem merte volna bevállalni, hogy egy női szuperhősre kihegyezett sztoriból készítsenek filmet – voltak ugyan próbálkozások, mint a Macskanő, vagy az Elektre, ám ezek elbuktak – a DC Comics azonos című képregénye alapján forgatott alkotás azonban világszerte több mint 800 millió dollárt kaszált, igazolva a Warner Bros. döntését.

Idén pedig már a konkurencia is csatlakozott hozzájuk, igaz a Marvel világát (vagyis a Marvel Stúdiót) irányító Disney egy kicsivel óvatosabb volt, ők az első lépésnél egy már kipróbált recepthez folyamodtak. A 2015-ös A Hangya egy bámulatos mértékben zsugorodó férfi hányattatásait mesélte el, míg az Amerikában a múlt héten bemutatott (a magyar mozikba július 26-án érkező) folytatásban a Hangya mellett immár a női hősként megjelenő Darázs kalandjait is láthatjuk. Igaz, a fullánkos jótevő már az első epizódban is szerepet kapott, most azonban, ahogy a cím is jelzi, társ-főszereplőként tekintenek rá.


Hamar kiderült, a Disney húzása is bejött, a film remek nyitó hétvégét produkált, így mindenki készülhet az újabb női szuperhősre.

Jövőre érkezik a Captain Marvel, a főszerepben egy Oscar-díjas színésznővel, Brie Larsonnal. És a hírek szerint a következő, sorrendben negyedik, egyelőre cím nélküli Bosszúállók film is komoly elmozdulást jelent majd a sorozat eddigi világától. A Marvel Stúdió elnöke, Kevin Feige szavait a rajongók máris úgy értelmezik, hogy vélhetően a női hősök kerülnek majd előtérbe.

Jeff Bock szórakoztatóipari elemző a Variety magazinnak arról beszélt, a Marvel ma a legsikeresebb filmes márkanév, ám ha nem akarnak megrekedni, váltaniuk kell, színesebbé kell tenniük a palettát. Az idén bemutatott Fekete Párduccal az első színes bőrű szuperhőst már felavatták, itt volt az ideje, hogy a nők felé forduljanak. Bock arról is beszélt, hogy a korábbi próbálkozások a női szuperhősök megteremtésére a stúdiók hibájából vallottak kudarcot. Gyenge stábbal, rossz történettel és ügyetlen marketinggel igyekeztek irányt váltani, így pedig esélyük sem volt Batman és Pókember ellen.

Egy másik elemző, Paul Dergarabedian pedig rámutatott, amíg korábban a nők csak megmenteni hivatott mellékszereplőkként tűnhettek csak fel, addig Wonder Woman már megmentőként érkezik, és A Hangya és a Darázs esetében is utóbbi a hőstettek értelmi szerzője.

Mindeközben a Sony egy még nagyobb lépést tervez, elkészítenék az első olyan szuperhős-filmet, amelynek egy molett nő a főszereplője. A Faith című alkotás egy harmadik képregényes világ, a Valiant egyik alakja, Faith Herbert történetét mutatná be, aki amellett, hogy nagy képregény rajongó, különleges képességekkel is bír. A molett szuperhős érkezésének dátumát még nem jelentették be.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás