promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nincs víz egy ausztrál iskolában, mert a Coca-Cola lenyúlja
Borítókép:  Cindy Ord / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A cég szipolyozza a vizet, ahogy csak tudja, a helyiek kútjai pedig így kiszáradnak.

A queenslandi Tamborine Mountain-ben járunk, ahol a nagy cégek úgy zsákmányolják ki a vízkészletet, ahogy nem sajnálják. Szóval állítólag nem csak a Coca-Cola ludas a dologban, de többségében ők szállítják a vizet a palackozóüzemeikbe.

A Tamborine-hegy környékén évi 130 millió liter vizet nyernek ki a nagyvállalatok, akikkel igen csak elszaladt a ló, mivel olyan szinten szívószálazzák a H2O-t, hogy a helyiek kútjai nem kapnak elég utánpótlást, és kiszáradnak.  

A queenslandi kormány tartálykocsikkal küldi vizet, köztük az iskolának is, ahol egy 50 méter mély kút van, de egy cseppnyit se lehet már belőle kinyerni.

A helyzetről a The Guardian számolt be, akik meg is szólaltattak egy helyi lakost az üggyel kapcsolatban:

„A kút azóta működik, amióta az iskola itt van, de nem ez az egyetlen, ami kiszáradt a környéken. A kormány most visszavásárolja azt a vizet a Coca-Colától, amit a cég tőlünk termelt ki. Mi vagyunk a legnagyobb közösség Ausztráliában, ahol nincsen vezetékes víz.”

Az iskola arra kérte a szülőket, hogy fontolják meg, elengedik-e így a gyerekeiket az iskolába. Komoly szabályozás hiányában képtelenség megfékezni a cégeket a víz lenyúlásában, pedig valamit ki kell találni, mert a helyi vízkészlet a helyi lakosokat illeti meg elsősorban. Ausztráliában ráadásul most súlyos aszály is van, ami abszolút nem segít a helyzeten.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás