promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Láttad már a kínai nagy fal legvégét? Egészen megbabonázó a látvány
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Két évezreden keresztül építették, és közel 10 ezer kilométeren húzódik végig.

A kínai nagy fal az ókori világ egyik csodája. Még a Kínát birodalommá egyesítő Csin Si Huang-ti császár kezdte el építeni a Krisztus előtti 210-es években, de a bővítése egészen a Krisztus utáni 17. századig folytatódott.

Egészen fantasztikus történetek szólnak arról, hány ember vesztette életét az építése közben, és mi lett a sorsa a holttesteknek – mindenesetre az áldozat részben megérte, hiszen a birodalmat sikerült megvédeni az északi nomádoktól, akik közt a hsziungnuk (ázsiai hunok) is ott voltak.

A nagy fal nem egy egységes, összefüggő rendszer, hanem különálló falak és erődítmények láncolata. A teljes hossza talán a 10 ezer kilométert is eléri, és mindenhol abból emelték, ami éppen kéznél volt: kőből, téglából, döngölt földből, agyagból, fából.

Bizonyos szakaszokat alighanem már mindenki látott belőle, arra azonban jóval kevesebben kereshettek rá a weben, hogyan is néz ki az irdatlan építmény legvége. A nyugati felén ez a Csia Jü-kuan átjárónál található, ám ennél sokkal látványosabb a keleti vége, amely a Sanhajkuan átjáró a Pohaj-öböl partján.

A hely mesébe illő, hiszen az óriási kőkígyó egyszerűen csak belefut a tengerbe, vagyis valóban úgy néz ki, ahogy a legtöbben elképzelik. Az utolsó bástyája után még épült egy rövidke falszakasz, ám ha az ellenségnek lett volna esélye eljutnia idáig, ezen a ponton egyszerűen csak meg kellett volna kerülnie a legendás falat, hogy bejusson Kínába.

A helybéliek az Öreg sárkány fejének nevezik a főváros Pekingtől mintegy 300 kilométerre keletre lévő pontot. Természetesen rengeteg turista keresi fel évről évre, de a fal egyéb szakaszai azért sokkal népszerűbbek.

Fotó: Profimedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás