promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Boci, boci tarka pajzán jelentéssel bír? A magyar népdal valódi üzenetétől dobni fogsz egy hátast
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha ezt tudjuk, nem üvöltöttük volna torkunk szakadtából a népdalt oviban. És általános iskolában. És néha a gimiben is, ének órán. 

Valószínűsíthető, hogy nincs olyan magyar ember az országban, aki ne ismerné a Boci, boci tarka című népdalt. Ki ne emlékezne a fiatalkori éveinkre, amikor a csoporttal vagy az osztállyal együtt hangosan üvöltöttük a dalt, akár kánonban is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az eredete valójában ismeretlen: egyesek szerint magyar, mások szerint sváb műdal, de akad olyan is, aki szerint Németországból származik. A dalt egyébként Karinthy Frigyes és Varró Dániel is kiparodizálta, 1953-ban pedig Innocent-Vincze Ernő írt egy operettet Boci, boci tarka címmel, amely a mezőgazdaság kollektivizálását és a falusi osztályharcot dolgozta fel.

A népdal szövege így hangzik: 

Boci, boci tarka,

Se füle, se farka,

Oda megyünk lakni,

Ahol tejet kapni.

Boci, boci megfázott,

Varrtam neki nadrágot,

Nem akarta felvenni,

Ágyba kellett fektetni."

Érdekesség, hogy Erdélyben kicsi kutyával ismerik, tehát: kicsi kutya tarka, se füle se farka..." 

Az igazi feketeleves azonban csak most jön, hiszen vannak olyanok, akik szerint a bocikhoz vajmi kevés köze van a dalnak.

A szöveg metaforikusan utal a szoptatós anyukák egyes - sokak véleménye szerint - pozitív tulajdonságaira, szépségeire. Ebben az időszakban tudniillik a keblek teltebbek, formásabbak. A népdal egy bociként álcázott fiatal kislányról szólhat, aki a szoptatós anyukához képest még gyámoltalan, tehát se füle, se farka. 

Nos, eléggé bizarr képet fest ezután a Boci, boci, tarka, aki megismeri ezt a jelentését, az biztos, hogy egy darabig vagy nem fogja elárulni a gyermekének, vagy inkább egy másik népdal megtanítása mellett dönt. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás