promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy európai ország, amely úgy veszített csatát 160 éve, hogy több katonája tért haza, mint amennyi elindult - csoda?
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

80 ember küldtek el, 81-en tértek haza. Mégis mi történhetett?

A csoda Liechtensteinnel esett meg, méghozzá 1866-ban a porosz-osztrák háborúban, abban a nagy európai konfliktusban, ahol az Osztrák Birodalom részeként Magyarország is részt vett, még a kiegyezés előtt.

Liechtenstein a Föld 6. legkisebb állama 38 ezer lakosával, az egész ország az Alpokban található, uralkodója pedig II. János Ádám fejedelem. A Liechtensteini Fejedelemséget még 1719-ben alapították meg a Német-római Birodalom részeként. 1866-tól független állam.

1866-ban viseltek utoljára háborút, akkor is a legendák szerint 80 embert küldtek a Brenner-hágóhoz, hogy segítsék az osztrákokat a poroszok ellen. A katonák feladata az lett volna, hogy a poroszok feltüzelte olaszokat "feltartóztassák" támadás esetén. Harcokra azonban itt nem került sor, a háború Königgrätznél dőlt el, ahol a poroszok elképesztő győzelmet arattak a Habsburgok seregei felett.

Liechstein így vesztes háborúban vett részt, ám mégsem vesztett embert, sőt, egy fővel többel tért haza a sereg.

A legendák több magyarázatot is adnak a plusz egy főre, egyes értelmezések szerint egy osztrák összekötő tiszt volt az, mások szerint pedig egy disszidáló katona.

(via We Are The Mighty)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás