promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő dolgot találtak a Stonehenge alatt, minden eddigi elgondolásunkat felülírhatja
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ egyik legrejtélyesebb építménye mindig tud újat mutatni a szakértőknek.

A világ egyik legrejtélyesebb építménye valószínűleg a Nagy-Britanniában található megalitikus kőmonstrum, a Stonehenge, amely az elmúlt évtizedekben egy igazi popkulturális sztárrá vált. Az építmény számos műalkotást inspirált, évente pedig több ezren keresik fel Magyarországról is, hogy legalább egyszer körbejárhassák a gigantikus építményt, amelynek eredeti funkciója hosszú évtizede megosztja a tudósokat és szakértőket. De az igazság az is lehet, hogy a Stonehenge valójában sokkal több funkciót is betölthetett, tehát nem feltétlenül egy ismert "intézményes" jelentése lehet a létrejöttének.

Bár a legtöbbször egyfajta őskori kalendárium funkcióról hallunk a Stoneheng kapcsán, a környéken végzett régészeti feltárások, egyéb funkcióit is erősíthetik. Az izgalmas munka következtében a korábbi években ugyanis a tudósok azt pedzegették, hogy megeshet, hogy a brit szigetek törzseinek valamiféle egységét jelképezheti, amelyet véres polgárháborúk előztek meg. Sőt, mivel a környéken több hasonló kőmonstrum is található, a tudósok határkijelölő funkciót is tulajdonítanak az építményeknek.

Ám más magyarázatok is akadnak.

A helyszínen végzett ásatások azt is megerősítették, hogy a Stonehenge ennél sokkal több, mint amennyit a felszínen látunk belőle, mivel a felszín alatt rituális dombok és temetkezési helyek, illetve misztikus oszlopok maradványaira is bukkantak, amelyekből meglehetősen sok van a környéken. Így az is előfordulhat, hogy előkelő emberek temetkezési helyszíne lehetett a rituális építmény, de természetesen a kőmostrum alatt elterülő maradványok sokasága azt sem zárja ki, hogy egyszerre töltött be rengeteg funkciót az emberek számára. Sőt, korábbi kutatások azt is megállapították, hogy a Stonehenge környéke lehet az a hely a brit szigeteken, ahol legrégebben él az ember, leletek sokasága szerint már 10 ezer éve is itt élhet az ember, a Stonehenge pedig csak egy nagyon apró része mindannak az építményrengetegnek, ami korábban a helyszínen állt.

Ezt pedig már számos kutatás megerősítette az elmúlt években.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás