promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az egyiptomi piramisok legősibb titka került a nyilvánosság elé, egy tudós mondta ki a nagy leleplezést, amely nagyon meglepő lehet
Borítókép:  Profimedia/General View
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Rengeteg titok övezi a több ezer éves építményeket, úgy tűnik, hogy egy újabb fontos tudományos eredménnyel lettünk gazdagabbak.

A világ legnagyobb rejtélyei közé tartoznak, a csúcsrejtélyes kategóriába sorolhatók a gízai piramisok, a Stonehenge, és a Húsvét-szigetek gigantikus kőmonstrumai, amelyek már évszázadok óta lázban tartják az emberiséget. Rengeteg régész és tudós pont az óriási érdeklődés és a képzeletünket ébren tartó nyitott kérdések után kezdett el.

Az elmúlt időszakban nagyon sok új felfedezés látott napvilágot, többek között a Stonehenge építőivel és elhelyezkedésével kapcsolatban, utóbbiban a szakértők a Stonehenge-nek valamféle határkijelölő funkciót is tulajdonítanak a legújabb résgészeti eredmények alapján.

Az egyiptomi (gízai) piramisokkal kapcsolatban most a tudósok arra jöttek rá, hogy miént történhetett meg az, hogy a három óriási építmény ennyire tökéeltesen jól helyezkedik el egymás mellett. A Khufu piramisnak ráadásul az oldalai is elképesztően egyenesek, a tervezők hihetetlen precizitásról adnak számot.

A három piramis egymáshoz viszonyítva is elképesztően pontosan helyezkedik el. Korábban ezt a pontosságot a tudósok a sarkcsillagokhoz kötötték vagy éppen úgy vélekedtek, hogy az egyiptomiak a a Nap árnyékát hívhatták segítségül. Glen Dash régész szerint viszont az ókoriak a napéjegyenlőséget hívták segítségül a pontossághoz. A tudós a gnomonként ismert rúd segítségével bizonyította be állítását. 

Dash is el végezte a kísérletet később, hogy bebizonyítsa élőben is állítását. Ám ez még mindig csak feltételezés marad, mivel az egyiptomiak nagyon kevés nyomot hagytak ránk.

Láttátok már felülről a piramisokat? Tuti, hogy sosem, pedig nem is úgy néznek ki, ahogy ábrázolják azokat a popkultúrában sokszor visszaköszönő képeken és alkotásokon:

(via Hamu és Gyémánt)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás