promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes titok: sosem láthattad még az egyiptomi Szfinxet felülről, mivel tilos filmezni, most megmutatjuk, miért
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valószínűleg bele sem gondoltál, de még sosem láttad felülről az ókori csodát.

A világon számtalan csoda létezik, és persze Magyarországon is találhatunk olyan titokzatos építményeket, amelyekhez bizony komoly legendák, tévhitek is tiltások kapcsolódhatnak. A brit kőcsúcsépítmény, a Stonehenge máig lázban tartja a tudományos világot, de így vannak a szakértők a Húsvét-szigetek óriási kőfejeivel is, amelyeknek amúgy folytatódik a teste a földalatt is (erről IDE kattintva még képeket is láthattok).

Egyiptomban pedig még ennél is sokkal több titokzatos építmény található. A gízai piramisok mellett a legismertebb ezek közül a Szfinx, amely a Föld egyik legrégebbi szobra. Az oroszlántestű és emberfejű monumentum a felfedezése óta számtalan művészt és művészeti alkotást inspirált, miközben a popkultúra kirobbanthatatlan része lett az évtizedek alatt a 20. században.

A Szfinx az időszámításunk előtti 26. században épült fel, tehát közel 5 ezer éves már, kevesen tudják, de felülről nem szabad filmezni, mivel ott egy lyuk van, amelyet manapság egy vasfedéllel zártak le. A lyukkal kapcsolatban számtalan feltételezés látott napvilágot az évtizedek alatt, voltak olyan elképesztő állítások is, hogy a lyuk egy elfeledett civilizáció városába bejárat.

A józanabb elképzelések szerint azonban csak egy régen elveszett szoborelem rögzítése lehet ez a lyuk, az óriási kőelem (talán egy korona) pedig itt csatlakozhatott az építményhez, amelyben amúgy belül üregek vannak. A tiltás ellenére természetesen a YouTube-on számtalan videóban láthatjuk a vasfedéllel elzárt lejáratot.

(via Femina)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás