promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes titok: kiderült, hogy mi van a Húsvét-szigetek gigantikus kőfejei alatt - a látvány egyenesen letaglózó
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sosem láttad még így a szobrokat.

A világ egyik legnagyobb rejtélye a Húsvét-szigeteken található kőfejrengeteg, amelyek funkciója már évszázadok óta izgatják az embereket Magyarországon is. Szakértők és tudósok garmadája foglalkozott már az elképesztő látványos alkotásokkal, ám száz százalékosan megnyugtató választ egyelőre nem sikerült adniuk a kőfejek használatát illetően, csakúgy, mint a Stonehenge kapcsán, ahol a rengeteg kutatás ellenére nagyon sok elvarratlan szál van akad még.

A Húsvét-szigetek gigantikus alkotásait illetően amúgy számtalan magyarázat létezik, és ezek közül az egyik legújabb az, amelyben arra tesznek kísérletet a szakértők, hogy jobban rávilágítsanak arra a kérdsére, hogy miért pont ezekeen a bizonyos pontokon találhatók az óriási fejek. Talán egy környezeti problémára akartak választ adni, megmutatni egy erőforrás helyét? 

Meglehet.

Carl Lipo, a Bringhamton Egyetem professzora és kutatócsoportja szerint a szobrok a friss vízforrások helyeit mutatják, és minél nagyobbak voltak, annál jobb minőségű iható vizet lehetett találni a közelükben. Az elmélet magja ugyanis arra épül, hogy a szigeten rengeteg ér csörgedezik a föld alatt. Közben a kutatók már több helyen ki is ásták ezeket a monumentális kőszobrokat, és azt találták, hogy bizony a nagyobb részül a földben található. A kőfejekről amúgy egyes szakemberek úgy vélekednek, hogy az egyes törzsek isteneinek állítanak emléket, őket dícsérik. A megalkotók pedig úgy gondolták, hogy az óriási munkába fektetett energiákkal elnyerhetik isteneik jóindulatát a túlvilágon is.

Íme, így néznek ki a kőszobrok valójában:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás