promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Stonehenge környékén olyan egyértelmű leletekre bukkantak, amelyek átírhatják, hogy mire szolgált a titokzatos kőkör
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Véres harcok nyomait őrzi a föld mélye.

Az Anglia déli részén lévő, körkörösen elhelyezett kőtömbökből és földsáncokból álló Stonehenge alighanem örök rejtély lesz a kutatók számára. A legrégebbi részei 5000 évnél is idősebbek, és a hagyományos értelmezés szerint csillagászati funkciót töltött be.

Néhányan azonban úgy vélik, hogy a sokáig háborúskodásban élő törzsek egységét jelképezi, és talán ezt támasztják alá a környékén talált izgalmas leletek is. A régészek néhány dologból arra következtetnek, hogy a környéken zajlott le a Brit-sziget legelső polgárháborúja.

Hivatalosan a történészek csak egyetlen angol polgárháborút tartanak nyilván, amely 1642-ben időlegesen megdöntötte a monarchiát, és sokan ettől az időponttól datálják a történelmi újkort. De elképzelhető, hogy az efféle csatározások jóval régebbi keletűek.

Nagy-Britanniában 70-nél is több hasonló építmény található, és jó néhány éppen Stonehenge közelében. A kutatók egy része emiatt jutott arra a következtésre, hogy a megalitikus struktúrák egyfajta

határvonalként szolgáltak a keleti és nyugati rész között.

A határvidékeken pedig sűrűbbek szoktak lenni a harcok, mint más területeken, és a régészek erre valóban találtak bizonyítékokat is. A Stonehenge-től kissé északabbra fekvő Crickley Hill környékén például olyan leletek bukkantak elő, amelyek az eddig véltnél erőszakosabb képet festenek a történelem előtti Britanniáról.

A csoportok, törzsek közötti harcok ráadásul sokkal megtervezettebbek voltak, mint gondoltuk, gyakran hónapokig csiszolgathatták a csataterveket, a kivitelezés pedig elképesztően kegyetlen és véres volt. Crickley Hill védői közt nők és gyerekek is szép számmal akadtak, míg a támadók kizárólag felnőtt férfiak voltak.

„A konfliktusok okai olyan feltételezett igazságtalanságok lehettek, amelyek gyakran generációkon keresztül gyülemlettek fel egy közösségben. Amikor a dolgok elérték a forráspontjukat, a kitörő erőszak akár a szomszédos csoport teljes kiirtásához vezethetett. Így elvehették a másik erőforrásait, földjeit, marháit, talán még asszonyait is”

– magyarázta a kutatásban részt vevő Rick Schulting professzor. Mindezt alátámasztja, hogy Crickley Hill környékén mintegy 400 kovakő nyílhegyet találtak, ami arra utal, hogy a támadóknak sikerült győzedelmeskedniük a védők fölött. A betört koponyák fellelt maradványai is a küzdelem kegyetlenségére utalnak, egy ilyen szintű vérontást aligha élhetett túl bárki a megtámadott közösségből.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás